Pompa carburanti

Barilul de petrol a trecut de 40 de dolari, iar petroliştii au trecut la scumpiri. Motorina, mai scumpă cu 6% faţă de acum o lună.

 

Companiile de profil au reacţionat imediat la creșterea prețului la petrol.

Spre exemplu, Petrom a aplicat cel puţin trei creşteri de preţ la carburanţi săptămâna trecută, astfel că vi­neri un litru de benzină costa 4,79 lei, iar unul de motorină putea fi achi­ziţionat cu 4,64 lei.

Faţă de mijlocul lunii fe­bruarie, benzina este acum mai scumpă cu 4,5%, iar motorina cu 5,6%, potri­vit calculelor ZF făcute pe baza datelor colectate de pe site-ul Petrom. 

 

„Preţul s-ar putea stabiliza în situaţia restabilirii echilibrului între cerere şi ofertă pe piaţa ţiţeiului şi resorbirii producţiei excedentare. Acest proces de reechilibrare se petrece deja. Marile companii energetice globale au luat măsuri de reducere a producţiei, au renunţat la anumite proiecte de dezvoltare, îndeosebi în zonele cu costuri ridicate de producţie (cum e zona arctică sau platformele marine în apele de mare adâncime) şi au amânat demararea altor explorări. Este foarte dificil de făcut o prognoză a evoluţiei preţului ţiţeiului, mai ales în actuala perioadă de mare volatilitate. Însă ţinând cont de faptul că la nivel macro-economic nu se întrevede o recesiune globală, ci dimpotrivă, vorbim de o creştere economică susţinută la nivelul mai tuturor economiilor dezvoltate şi al unora dintre cele emergente (India), este de aşteptat să vedem o stabilizare a preţului, ba chiar o uşoară majorare a acestuia în a doua jumătate a acestui an, pe măsura resorbirii cantităţilor excedentare de ţiţei din piaţa globală“, spune Vasile Iuga, partener în cadrul PwC România.
Citește articolul integral pe zf.ro