electrica sa ca

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a solicitat companiei Electrica SA, potrivit surselor Profit.ro, documentele mai multor proceduri de achiziție publică din perioada 2009-2012, prin care societatea, controlată atunci integral de statul român, a cumpărat servicii de reînnoire de licențe Microsoft, respectiv de mentenanță a licențelor, în vederea accesului la ultimele versiuni disponibile ale acestora.

 

Pe lângă acestea, DNA a mai cerut Electrica SA documentele de achiziție aferente unui contract de tipărire, împlicuire și distribuire a facturilor de curent electric către consumatori semnat în 2011 cu asocierea Orange Media SRL - Terradox Solutions și reziliat ulterior de Electrica SA. Zsolt Irzsa, patronul liderului asocierii, firma Orange Media SRL, figurează ca denunțător într-o cauză disjunsă din dosarul Microsoft, dar și ca martor în dosarul Trofeul Calității în care a fost condamnat fostul premier Adrian Năstase.

Astfel, potrivit rechizitoriului din dosarul Microsoft din 23 martie 2015, procurorii au decis "disjungerea cauzei cu privire la faptele sesizate de Zsolt Irsza la data de 02.02.2015 în legătură cu finanțarea companiei prezidențiale din 2009 și derularea contractului cu SC Electrica SA"

Dosar din 2014

 

Documentele de achiziție menționate au fost solicitate Electrica SA ca parte a investigațiilor derulate într-un dosar deschis de DNA în 2014. La întrebările Profit.ro referitoare la această informație, inclusiv cu privire la eventuala legătură cu deja notoriul dosar Microsoft, în care mai multe nume sonore de politicieni și oameni de afaceri au fost puse sub acuzare, DNA a transmis că "în acest moment, alte informații referitoare la dosarul respectiv nu pot fi oferite".

În perioada vizată de solicitarea de documente a DNA, Electrica SA a avut doi directori generali, respectiv Ioan Folescu, între ianuarie 2009 și mai 2012, și Ioan Roșca, din mai 2012 până în prezent. Recent, pe 26 februarie, Consiliul de Administrație al Electrica SA a anunțat că a ajuns la un "acord comun" cu Roșca privind încetarea mandatului de director general al acestuia până cel târziu în iunie 2016.

Roșca, fost șef al filialei Electrica Distribuție Transilvania Sud, a fost numit director general al Electrica SA în mai 2012, după ce fostul CEO, Ioan Folescu, a demisionat din funcție, motivându-și gestul prin faptul că noua conducere de atunci a Ministerului Economiei și-a exprimat neîncrederea referitor la neimplicarea lui politică.

 

Folescu fusese numit director general la Electrica SA în ianuarie 2009 de către ministrul Economiei din Guvernul Boc, Adriean Videanu. La acea dată, Folescu era vicepreședinte al filialei PDL Dâmbovița.


Citește continuarea pe profit.ro