O instanţă din Bucureşti a adoptat recent o decizie în premieră, care poate fi invocată de toţi cei care nu mai pot plăti creditele, se află în executare silită şi banca le solicită, pe lângă imobilul cu care au garantat, şi alte sume de bani.

Practic, prin această decizie, instanţa de judecată a aplicat ceea ce prevede, în forma sa iniţială, mult disputata lege a dării în plată, retrimisă în Parlament, şi anume, ca stingerea creditului să se facă odată cu predarea către bancă a imobilului cumpărat în baza acestui credit, fără a extinde executarea silită asupra conturilor sau a altor bunuri ale debitorului.

O decizie «istorică»!

Dar iată cum arată această decizie, în premieră, emisă de Judecătoria sectorului 4, în Dosarul nr. 426575 /4/2014: “Admite în parte contestaţia la executare formulată de contestator, în contradictoriu cu intimata, astfel cum a fost precizată. Constată nulitatea absolută a clauzei de fideiusiune înserată la art. 5 lit. g în Contractul de ipotecă nr (…), în sensul că executarea silită a garantului se poate efectua numai asupra imobilului ipotecat prin Contractul (…), cel mult până la limita sumei obţinute din vânzarea imobilului, indiferent de cuantumul debitului restant datorat de debitorii principali”. Întreaga decizie o puteţi vedea pe www. portal.just.ro.

Vizaţi, cei care şi-au pierdut casele

 

Avocatul Adrian Cuculis consideră că instanţa a aplicat legea în spiritul şi litera ei, pentru că aceasta stabileşte în mod clar că executarea silită a garantului ipotecar dintr-un contract de credit se poate face doar asupra imobilului cu care s-a garantat. Potrivit av. Adrian Cuculis, această decizie, luată în premieră de o instanţă din România, “este de natură să facă lumină cu privire la acei garanţi ipotecari care şi-au pierdut casele şi, în acelaşi timp, sunt urmăriţi şi prin metoda popririi, până la stingerea întregului credit, deşi ei au garantat doar cu un imobil, nu şi cu salariile lor sau cu alte bunuri”. De asemenea, avocatul Adrian Cuculis consideră că decizia este una perfect corectă şi imposibil de desfiinţat, chiar dacă banca o va ataca cu apel, pentru că fideiusiunea (n.r.- garantarea creditului de către o altă persoană alături de debitorul principal) invocată de bancă nu poate fi extinsă peste limitele în care a fost contractată.

 

sursa: libertatea.ro