Dat afară ieri din funcție de premierul Dacian Ciloș, după ce DNA l-a pus sub acuzare într-un dosar de deturnare de fonduri europene, Gelu Diaconu ilustrează perfect situația funcționarului public care câștigă mult mai mult de pe urma consiliilor de administrație, comisiilor și comitetelor din care face parte, tot în cadrul unor entități de stat, decât din salariul de bugetar.

 

Detaliile dosarului penal în care este implicat Gelu Diaconu pot fi citite aici.

Declarația de avere a fostului șef al ANAF, depusă în 2015, arată că acesta a avut un salariu net lunar de aproximativ 4.700 de lei (venitul pe 2014 din salariu s-a ridicat 56.364 lei). Această sumă nu reprezintă însă mai nimic dacă ne raportăm la veniturile lui Diaconu din celelalte funcții conexe șefiei de la ANAF, ca reprezentant al statului în diferite consilii și comitete ale altor companii de stat sau private (la care statul român deține însă diferite pachete de acțiuni). Astfel, fostul șef al ANAF a mai adunat în 2014 (ultimul an pentru care există date publice) 247.800 de lei de la Exim Bank, unde a fost membru în Comitetul Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări, încă 219.168 lei de la CEC, 1.888 lei în calitate de membru al comisiei de stabilire a terenurilor aflate în patrimonial Romgaz și- de data acesta de la o firmă privată – 37.592 de lei pentru activitatea din Consiliul de Administrație de la GDF Suez.

 

venituri diaconu anaf

Cu alte cuvinte, doar cele trei funcții ocupate în cadrul unor companii de stat, i-au adus lui Gelu Diaconu de zece ori mai mult decât salariul lunar primit ca director al Fiscului românesc. Lucru care este cel puțin discutabil, în condițiile în care respectivele slujbe nu aveau cum să ocupe mai mult de câteva ore pe lună din programul de lucru al lui Gelu Diaconu. Și, să fim serioși, nici de vreo responsabilitate deosebită în aceste funcții nu poate fi vorba, în condițiile în care nu am auzit ca vreun membru al CA să fi fost tras vreodată la răspundere pentru mersul prost al unei companii de stat.

Declarația de avere a lui Gelu Diaconu poate fi consultată aici.

În locul lui Gelu Diaconu, la conducerea ANAF a fost numit interimar Daniel Diaconescu, fost director general al Directiei Generale de Informatii Fiscale in cadrul ANAF.
sursa: romaniacurata.ro

 

 

Politic
  • Miercuri, 20 Septembrie 2017
  • De Claudiu Vasilescu

Ponta dezlănţuit în miez de noapte, chiar de ziua lui

Se scot săbiile între cei care, până mai ieri, erau în aceeaşi barcă. Speriat de consecinţe, liderul PSD, Liviu Dragnea, îl acuză pe Victor Ponta că a stat cu mâna pe sus şi s-a cerut la DNA, pentru a-l...

Național
  • Luni, 18 Septembrie 2017
  • De Claudiu Vasilescu

Victor Ponta din nou la DNA

Victor Ponta a ajuns luni dimineaţa Direcţia Naţională Anticorupţie. Fostul premier nu a dat declaraţii ziariştilor. Potrivit unor surse citate de Digi 24, Ponta este martor într-un dosar de...