In Monitorul Oficial de joi a fost publicata cu mici modificari OUG nr. 44/2015 privind unele facilitati fiscale - amnistia fiscala.  Legea 4/2016 aproba OUG nr. 44/2015 privind acordarea unor facilitati fiscale.  

 

Care sunt prevederile finale ale Legii:

 • Se reitereaza faptul ca pentru a beneficia de anularea penalitatilor de intarziere, precum si a unei cote de 54,2% din dobanzi, aferente obligatiilor de plata principale datorate bugetului general consolidat, restante la 30 septembrie 2015, inclusiv, si administrate de ANAF, dupa respectarea procedurii de stingere a acestor creante este necesara depunerea unei cereri de anulare a accesoriilor pana pe data de 30 iunie 2016, inclusiv.
 •  Se expliciteaza faptul ca la anularea penalitatilor de intarziere, precum si a unei cote de 54,2% din dobanzi, aferente diferentelor de obligatii de plata declarate suplimentar de contribuabili prin declaratie rectificativa prin care se corecteaza obligatiile de plata principale cu scadente anterioare datei de 30 septembrie 2015, inclusiv, sunt avute  in vedere declaratiile rectificative depuse incepand cu data de 1 octombrie 2015 pana la data de 31 martie 2016, inclusiv.
 • Pentru obligatiile de plata pentru care s-au acordat si sunt in derulare inlesniri la plata, potrivit legii, la data de 30 septembrie 2015, inclusiv, ori pentru obligatiile de plata stabilite in acte administrative a caror executare este suspendata in conditiile legii, la data de 30 septembrie 2015, inclusiv.
 • Contribuabilii pot renunta la efectele suspendarii actului administrativ fiscal pentru a beneficia de anularea penalitatilor de intarziere, precum si a unei cote de 54,2% din dobanzi. In acest caz, contribuabilii trebuie sa depuna o cerere de renuntare la efectele suspendarii actului administrativ fiscal pana la data de 31 martie 2016, inclusiv.
 •  Contribuabilii care la data de 30 septembrie 2015 beneficiaza de esalonarea la plata a obligatiilor fiscale precum si cei care obtin esalonarea in perioada cuprinsa intre 1 octombrie 2015 si 31 martie 2016 pot beneficia de anularea penalitatilor de intarziere, precum si a cotei de 54,2% din dobanzi, daca respecta conditiile acordarii acestei facilitati, dar doresc si mentinerea esalonarii la plata.
 •  Acesti contribuabili pot beneficia de anularea unei cote de 54,2% din dobanda esalonata la plata si nestinsa la 30 septembrie 2015, inclusiv, daca esalonarea la plata se finalizeaza pana la 31 martie 2016. In acest caz, cota de 54,2% din dobanda achitata odata cu plata ratei de esalonare se restituie potrivit Codului de procedura fiscala.
 •  Dobanzile, penalitatile si alte asemenea sume aferente unor obligatii de plata principale reprezentand imputatii stabilite, potrivit legii, de institutii sau autoritati publice centrale sau locale in sarcina angajatilor acestora se anuleaza daca obligatiile de plata principale se achita pana la 31 martie 2016. In acest caz, cererea de anulare a accesoriilor se depune si se solutioneaza de catre institutia sau autoritatea publica emitenta a actului de imputare.
  sursa: hotnews.ro
 •  

 

Opinii Voxpublica
 • Miercuri, 18 Octombrie 2017
 • De Mihai Nicolae

Circ, panaramă și suspine la PNL Prahova

Ce să zic? N-am ce să zic! Citiți astea doua texte si cruciți-vă: până aici a ajuns organizația seniorului Quintus. Ca să rămânem în contextul și atmosfera ”pupat toți piața endependenți”, întreb și eu ca...