Datorită reducerilor de la începutul anului, fiecare familie a câştigat, în medie, în jur de 100 de lei, potrivit unui calcul făcut de Digi24. Vestea mai puţin bună este că ne vom bucura doar câteva luni de economiile pe care le putem face datorită reducerii TVA, a accizelor sau a ieftinirii curentului. Din vară, gazele se scumpesc cu 10%, în cadrul calendarului de aliniere la prețul mediu din U.E. agreat cu Comisia Europeană,  care se va desfășura până în 2021 . În plus, carburanţii sunt la preţuri minime, inflaţia este negativă, iar economiştii spun că urmează reversul medaliei. Adică, preţurile să reînceapă să crească.

 

 

Statistica spune că, în România, o familie are un venit mediu lunar de 2.655 de lei. Cheltuielile pe care familia le face au scăzut, cel puţin teoretic, de la întâi ianuarie, odată cu reducerea TVA de la 24 la 20 de procente.

Cea mai mare economie, de peste 72 de lei, este la alimentele pe care le consumăm într-o lună. Aici, scăderea a fost de peste 12% şi se aplică din vara anului 2015. Vinul şi cafeaua s-au ieftinit însă în urmă cu câteva zile: atât prin reducerea TVA, cât şi prin scăderea accizelor.

 

Pentru produsele de îngrijire necesare unei familii scăderile sunt de la câţiva zeci de bani. Ieftinirile însă se adună, mai ales la produsele care sunt mai scumpe, cum ar fi detergentul sau medicamentele. Şi etichetele de pe hainele cumpărate ar trebui să arate preţuri cu câţiva lei mai mici pentru produsele de peste 100 de lei.

Plătim mai puţin pentru energia electrică în urma unei decizii a autorităţilor. În scăderea de 3,5% este inclusă şi reducerea TVA-ului, însă efectul ieftinirii a fost atenuat de scumpirea altor componente din preţ. Pentru abonamentele la telefon, internet şi cablul tv plătim cu aproape 10 lei mai puţin per familie. Şi timpul liber ar trebui să fie mai relaxant dacă reducerea TVA s-ar aplica atunci când mergem la film sau ieşim la restaurant.

Pentru transport, cea mai mare scădere o resimţim la un plin de carburant, în timp ce biletele la transportul în comun cu autobuzul sau metroul nu se vor modifica. Tarifele sunt stabilite aici prin decizii ale consiliilor locale.

 

Pentru posesorii de centrale individuale, scăderea costurilor lunare nu se va simți decât pâna în vară cand crește prețul gazului natural.

sursa: digi24.ro