Intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal ieftineşte tăria începând cu 1 ianuarie 2016.

Intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal ieftineşte tăria începând cu 1 ianuarie 2016.

 

Băuturile alcoolice s-ar putea ieftini începând de la anul. Nu toți producătorii de băuturi sunt convinși că scăderea accizelor decisă de Guvern se va simți în scăderea prețului final.

Potrivit specialiștilor, comercianţii se lasă greu convinşi să scadă preţurile finale, iar piaţa neagră încasează oricum de nouă ori mai mult decât bugetul statului, indiferent de decizia fiscală,potrivitdigi24.ro.

 

Noul Cod Fiscal, care va intra în vigoare la 1 ianuarie, prevede o acciză cu 1.400 de lei pe hectolitru mai mică decât cea aflată în vigoare în acest moment.

Nawaf Salameh, producator de bauturi alcoolice: „La o sticla de 0,7, de 700 de mililitri, va fi în jur de 4 lei acciza. Nu va mai fi 12 lei, va fi 8 lei."

Ieftinirile la raft ar trebui sa fie de 20 de procente, însă mulţi dintre comercianți nu vor aplica măsura, susţin producătorii.

Nawaf Salameh, producator de bauturi alcoolice: „Încercăm să îi rugăm pe comercianţi şi pe proprietarii de restaurante să aplice şi ei (n.r. reducerea accizei), că degeaba aplic eu scăderea. Restaurantele unde se face consumul pun adaosuri de la 40% la 400% şi atunci spui: Domnule, trebuie să scazi şi tu 10%.

Romania este între primele cinci ţări din lume la consumul de alcool pur pe cap de locuitor. În faţă sunt doar țări ex-sovietice, într-un clasament condus de Belarus. Românii cumpără alcool în special de pe piaţa neagră, unde este mai ieftin. Pentru doar zece procente din totalul de 200 de milioane de litri de băuturi spirtoase vândute se plătesc taxe şi accize.