Inspectorii ITM au mers în control la firmele din Prahova. Ce amenzi au dat

Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova a desfăşurat, în luna noiembrie 2015, acţiuni de control în domeniul relaţiilor de muncă şi securităţii şi sănătăţii în muncă, în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 427.000 de lei.  Au fost depistate 28 de  persoane care lucrau fără forme legale.

 În domeniul relaţiilor de muncă, s-au efectuat 217 controale, din care 212 au avut ca obiectiv munca fără forme legale. S-au aplicat amenzi în domeniu de 297.500 de lei, din care 250.000 de lei unui număr de 15 angajatori, pentru muncă la negru.

 În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost efectuate 196 controale şi 170 de angajatori au fost sancţionaţi. S-au aplicat amenzi în valoare de 129.500 de lei. Totodată, inspectorii de muncă au dispus oprirea a 10 echipamente de muncă pentru că exista pericol de accidentare. Angajatorii au comunicat către ITM Prahova 23 evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de către inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca accidente de muncă.

Citește și FABRICĂ DE TEXTILE CONTRAFĂCUTE DESCOPERITĂ ÎN PRAHOVA

De asemenea, în perioada 9 – 27 noiembrie 2015, s-a desfăşurat Campania Naţională privind identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată şi verificarea respectării prevederilor legale de securitate şi sănătate în muncă în cadrul unităţilor care au ca obiect de activitate cod CAEN 56 – restaurante şi alte activităţi şi servicii de alimentaţie publică (baruri, cluburi de noapte, cafenele, restaurante, etc). Acţiunile de control s-au desfăşurat inclusiv în intervalul orar 22.00 – 06.00, precum şi în zilele de repaus săptămânal. Astfel, în domeniul relaţiilor de muncă, s-au aplicat amenzi în valoare de 180.000 de lei, din care 160.000 de lei reprezintă sancţiunile date unui număr de 8 angajatori pentru neîntocmirea contractelor individuale de muncă. În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, inspectorii de muncă au verificat şi sancţionat 112 angajatori, valoarea sancţiunilor  contravenţionale fiind de 81.500 lei, pentru următoarele deficienţe:

–      centrală termică neverificată ISCIR;

–      lipsa autorizaţiei  de funcţionare din punct de vedere SSM;

–      instruire în afara programului de lucru;

–      căi de acces obstrucţionate;

–      uşi de ieşire în caz de urgenţă blocate sau cu deschidere spre interior;

–      stingătoare necorespunzătoare;

–      pardoseli alunecoase, locuri de muncă aglomerate, cabluri electrice neprotejate;

–      depozitare materiale necorespunzătoare;

–      lipsă echipamente individuale de protecţie.

”Intensificarea controalelor și aplicarea prevederilor legale în litera și spiritul lor rămân obiective principale, pentru a preveni evenimentele din timpul procesului de muncă ce pot avea consecințe în plan uman și material deosebit de grave. Totodată, atenționăm angajatorii cu privire la riscurile care se impun a fi evaluate și măsurile ce se impun a fi luate la locurile de muncă în conformitate cu prevederile legale.”, a declarat domnul Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat, INSPECŢIA MUNCII. 
SURSA: Comunicat de presă al ITM Prahova

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0726 221 596 pe WhatsApp sau Signal

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău