Chiar dacă au câştigat doar câţiva lei, statul le pretinde celor care au exclusiv venituri din dobânzi, dividende sau chirii să plătească sute de lei CASS. Zeci de mii de decizii de impunere au fost răspândite de Fisc în ultimele săptămâni.

Persoanele care au venituri doar din dobânzi, dividende, chirii, jocuri de noroc, dar şi din vânzarea rablelor la Remat sau a fierului vechi sunt obligate să achite contribuţia de sănătate (CASS). Indiferent de cuantumul câştigului, CASS se calculează la o bază lunară care nu poate fi mai mică decât salariul minim brut pe ţară. De exemplu, pentru 2012, datoria este de 462 lei, pentru că  CASS de 5,5% se aplică la salariul minim de la acea dată, de 700 lei lunar, adică 8.400 lei anual.
Conform legii, persoanele care au venituri din aceste surse trebuie să le declare şi să plătească pentru ele CASS (dacă veniturile sunt mai mici decât salariul minim brut, CASS se calculează la nivelul acestuia). În cazul în care nu sunt depuse declaraţii, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) estimează, din oficiu, veniturile şi emite decizii de impunere. Reglementările privind plata CASS şi stabilirea din oficiu a obligaţiilor sunt în vigoare de câţiva ani. Preluarea administrării contribuţiilor de către ANAF, în 2012, a mărit ritmul de depistare a celor care nu au depus declaraţii.
Codul de procedură fiscală (art 83) stabileşte că, în cazul în care nu sunt depuse declaraţii fiscale, Fiscul poate stabili din oficiu taxele, impozitele şi contribuţiile prin estimarea bazei de impunere (art 67). 
Procedura propriu-zisă este prevăzută prin ordin ANAF: Sunt verificate cel puţin patru declaraţii fiscale pentru fiecare taxă, impozit, contribuţie din ultimele 24 de luni pentru obligaţiile din ultimele 36 de luni.
Dacă nu au fost depuse patru declaraţii sau nu există informaţii se face analiză documentară.
Analiza documentară se face pe baza declaraţiilor fiscale şi informative, fişelor fiscale, deciziilor de impunere, situaţiilor financiar-contabile şi informaţiilor de la terţi (firme, bănci). Se emite comunicarea din oficiu către cei care urmează să fie impuşi din oficiu.
Dacă în 20 de zile de la comunicare, contribuabilii nu depun declaraţii fiscale se întocmeşte Lista contribuabililor care urmează să fie impuşi din oficiu.
Dacă în 60 de zile, contribuabilul se conformează şi depune declaraţia, decizia de impunere din oficiu este anulată.
Ce se poate face?
Singura cale este contestatia. Decizia privind solutionarea contestatiei se comunica contestatorului, persoanelor introduse, in conditiile art. 44, precum si organului fiscal emitent al actului administrativ atacat. Deciziile emise in solutionarea contestatiilor pot fi atacate de catre contestatar sau de catre persoanele introduse in procedura de solutionare a contestatiei potrivit art. 212 Codul fiscal, la instanta judecatoreasca de contencios administrativ competenta, in conditiile legii.
Articolul a fost redactat de avocat Marius Coltuc la solicitarea observatorulph.ro.
Dacă ați primit somații de la ANAF pentru plata CAS-ului aferent anului 2012 trimiteți-le pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
 


Național
  • Joi, 19 Iulie 2018
  • De Georgiana Kelemen

A început festivalul Electric Castle

În doar cinci ani de la lansare, evenimentul muzical de pe domeniul de la Bonţida a ajuns unul dintre cele mai cunoscute din România. Nu a lipsit, în prima seară, nici ploaia care pare că face parte din...

Administrație
  • Marți, 17 Iulie 2018
  • De Roxana Tănase

Salariile de la TCE vor fi majorate

După mai multe luni de negocieri și după înregistrarea conflictului de munca la ITM Ploiești, angajații de la SC Transport Călători Express au obținut o majorare a salariului de bază, dar și a...

Travel&Lifestyle
  • Luni, 16 Iulie 2018
  • De Georgiana Kelemen

Vacanță în castelele Europei

Cum ar fi să vă petreceți vacanța prin Europa, cazându-vă la castel, nu la hotel. Nu-i așa că sună bine? Iată mai jos 7 reședințe princiare care pot fi închiriate.  Castelul Abbeyglen Pentru 59 de...