Pentru prima dată a fost introdusă în structura clasificării ocupațiilor din România ocupația de ”expert în egalitate de șanse”. Decizia face parte din Ordinul comun al Ministerului Muncii și al Institutului Național de Statistică privind modificarea și completarea clasificării ocupațiilor din România, publicat în Monitorul Oficial la 28 august 2014, dată la care a și intrat în vigoare. Ocupația de ”expert în egalitate de șanse” va avea codul 242230 și practic dă posibilitatea persoanelor care activează deja în domeniul egalității de șanse să le fie recunoscută profesia.
CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate a cerut autorităților, încă din 2010, introducerea în COR a ocupației de expert/ă în domeniul egalității de gen. Solicitarea a fost motivată inclusiv de existența programelor de formare în domeniu. Mai exact, la nivelul unităţilor de învăţământ superior din România există, de câţiva ani, programe de masterat care pregătesc specialişti în domeniul egalității de șanse. Totodată, la nivelul societăţii civile, în organizaţii non-guvernamentale, există persoane cu experienţă şi expertiză în domeniul egalităţii de șanse, care activează de peste 10 ani, fără ca ocupaţia lor să fi fost recunoscută oficial până acum.
Importanța acestei decizii este cu atât mai mare cu cât Legea 202/2002 privind egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi prevede necesitatea existenței de persoane calificate în domeniu, atât la nivelul angajatorilor din sfera privată, cât şi la nivelul instituţiilor publice.
România este pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte egalitatea între bărbaţi şi femei, fiind puntată cu 35,3 puncte, în urma Bulgariei şi Greciei. La acest capitol, cel mai bine este situată Suedia, cu 74,3 puncte.
Ioan POPESCU