ANAF a desfășurat luna trecută aproximativ 4.000 de controale, în urma cărora au fost aplicate decizii de impunere în valoare de 446 de milioane de lei.
Raportul acțiunilor întreprinse în luna noiembrie de către direcțiile de specialiate din cadrul ANAF și rezultatele generate a fost prezentat de Ministerul Finanțelor și ANAF.
„În lupta noastră împotriva evaziunii fiscale şi pentru o colectare eficientă a veniturilor, ne-am angajat să întărim transparenţa şi corectitudinea în sistemul fiscal. Prin intensificarea controlului în sectoarele cu risc ridicat, ne dorim să asigurăm o bază solidă pentru finanţarea proiectelor guvernamentale.
Insistăm ca inspectorii noştri să nu fie doar vigilenţi în depistarea tranzacţiilor suspecte, ci şi să ofere suport şi informaţii clare contribuabililor. Educaţia fiscală este cheia prevenirii erorilor şi a inadvertenţelor, iar angajamentul nostru pentru respectarea drepturilor contribuabililor rămâne ferm.
În drumul nostru spre un sistem fiscal modern, ne concentrăm asupra reorganizării şi transformării digitale, pentru a aduce eficienţă şi transparenţă în colectarea veniturilor”, a transmis ministrul Marcel Boloș
Citește și Ligia Deca anunță o posibilă majorare cu 20% a salariilor din educație, în 2024
În prezent, ANAF desfășoară două tipuri de acțiuni prin care se interacționează de la distanță cu contribuabilul:
– emiterea Notificării de conformare, care reprezintă un document prin care organul de inspecţie fiscală transmite contribuabililor/plătitorilor prezumtivi a fi selectaţi pentru efectuarea inspecţiei fiscale riscurile fiscale identificate, în scopul reanalizării situaţiei fiscale şi îndeplinirii obligaţiilor fiscale conform prevederilor legale, ori a clarifica riscurile fiscale notificate, după caz.
– efectuarea de acţiuni de verificare documentară, care constau în realizarea unei analize de coerenţă a situaţiei fiscale a contribuabilului/plătitorului, pe baza documentelor existente la dosarul fiscal al contribuabilului/plătitorului, precum şi pe baza oricăror informaţii şi documente transmise de terţi sau deţinute de organul fiscal, care au relevanţă pentru determinarea situaţiei fiscale.
Contribuabilii cu risc fiscal ridicat sunt supuşi acţiunilor de control fiscal, respectiv:
– inspecţia fiscală în cazul contribuabililor care, urmare a Notificării de Conformare, nu corectează şi nu clarifică riscurile fiscale pentru care au fost notificaţi;
– controlul antifraudă în cazul contribuabililor pentru care există indicii de evaziune fiscală.