Venituri mici la bugetul de stat, cheltuieli obligatoriu reduse. Așa ar fi normal și asta susține ministru Finanțelor că urmează să se întâmple. Măsurile pregătite pentru perioada următoare sunt puse pe seama slabei colectări de taxe și impozite, ceea ce îl pune într-o situație dificilă pe vocalul Lucian Heiuș, șeful ANAF.
Adrian Cîciu, ministrul Finanțelor: „Am avut o analiză asupra primului trimestru şi decizia este că avem nevoie de o serie de ajustări, inclusiv pe cheltuielile bugetare, mai ales cele neesenţiale.
Am cerut colegilor din Finanţe să vină cu un plan de propuneri de măsuri privind reducerea cu circa 20 de miliarde de lei a cheltuielilor. Nu vor fi pe investiţii sau pe pachetul social şi economie.”
Dacă de la investiții nu se taie, ceea ce este foarte bine, rămâne întrebarea de unde…
Surse din guvern susțin că prima măsură luată în calcul este cea a înghețării angajărilor la stat. Până la un punct este bine, pentru că se închide robinetul sinecurilor, însă există și instituții care au nevoie de disperată de personal, iar blocarea angajărilor va fi dezastruoasă pentru ele. Este suficient să dăm exemplul sistemului public de sănătate.
O altă măsură avută în vedere de Guvern este introducerea unor limite lunare, aprobate de către Guvern, pentru cheltuielile ordonatorilor de credite. Instituţiile nu vor mai putea cheltui pe lună mai mult decât le permite Executivul.
Printre măsurile discutate la ultima ședință de Guvern se află reducerea numărului de membri din Consiliile de Administraţie ale companiilor de stat şi reducerea valorii indemnizaţiilor de şedinţă.