Statul încurajează furnizorii de gaze pentru populație să practice tarife aproape duble decât cele plafonate încă din luna aprilie a anului trecut.
Analiza Asociației Energia Inteligentă
În aprilie 2022 prin OUG 27 s-a plafonat prețul de vânzare a gazelor naturale către furnizorii care furnizează gaze la populație la un nivel de 0,15 lei/kWh, fără TVA.
Cu toate acestea prețul plafonat la populație în mod inexplicabil se menține la un nivel aproape dublu – 0,31 lei/kWh cu TVA inclus, fapt ce face ca toți furnizorii mari de gaze pentru populație să mențină oferte de prețuri ridicate.
Gazele achiziționate de furnizori pentru consumatorii casnici de aproape un an este plafonat la 0,15 lei/kWh la producători, adăugând 0,009 lei/KWh costurile de transport, 0,035 lei/KWh costurile de distribuție și 0,0075 lei/kWh costurile reglementate ale furnizorilor, obținem un cost al gazelor pentru populație de 0,239 lei/KWh cu TVA inclus.
Citește și Au intrat în vigoare noile tarife plafonate la curent și gaze pentru populație
În aceste condiții în mod inexplicabil, menținem de peste 1 an de zile și pentru următorii 2 ani de zile, prețul plafonat la un nivel de 0,31 lei/kWh cu TVA inclus (cu 29% mai mult) .
Această valoare a prețului plafonat determină falsa ridicarea a ofertelor de preț al gazelor pe piața din România. Pe platforma ANRE, practic toți furnizorii mari oferă gazele la un preț de 0,31 lei/kWh cu TVA inclus, blocând astfel în mod artificial scăderea prețului la gaze pentru populație.
Solicităm analizarea în regim de urgență eliminarea plafonului de:
0,31 lei/kWh cu TVA inclus și înlocuirea acestuia cu 0,24 lei/kWh cu TVA inclus, pentru consumatorii casnici.
Citește și Lista localităților care vor beneficia de racordare la rețeaua de gaze pe Valea Slănicului. A fost aprobată valoarea totală a proiectului finanțat cu fonduri europene
0,37 lei/kWh cu TVA inclus și înlocuirea acestuia cu 0,30 lei/kWh cu TVA inclus, pentru consumatorii noncasnici.
O astfel de acțiune ar fi în concordanță cu tendințele internaționale de reducere a prețului la gaze și ar avea efect pozitiv asupra funcționării firmelor și de reducere a sărăciei energetice în România.
UPDATE
”Hai că se poate. După semnalarea din cursul dimineții a faptului că toate ofertele de pe site-ul ANRE sunt la nivelul prețului plafonat, companiile au început să scadă prețul pe platforma ANRE”, a transmis Dumitru Chisăliță, președintele AEI, citat de ziare.com.
Asta înseamnă că începând de astăzi un consumator casnic își poate schimba furnizorul de gaze pentru a beneficia de un tarif mai mic decât cel plafonat de guvern și menținut artificial pe site-ul ANRE.