Clienții Raiffeisen Bank au început să primească mail-uri suspecte, venite ca din partea băncii, în care li se cere actualizarea datelor.
Ce mesaje primesc clienții:
Dragă client, Plățile online și retragerile de numerar nu pot fi efectuate până când această problemă nu este rezolvată. Confirmați-vă detaliile în următoarele 48 de ore.
Cei care accesează link-ul și furnizează date care sunt sub protecția secretului bancar se pot trezi fără bani în cont.
Un alt mesaj care ascunde o tentativă de fraudă este următorul
Alarma de securitate
Cardul dvs. bancar a fost folosit ilegal de la adresa IP IP 79.114.89.206. Am stabilit că cineva a folosit cardul dumneavoastră fără permisiunea dumneavoastră.
Ce ar trebui să faceți?
Urmați instrucțiunile făcând clic pe butonul de mai jos pentru a deschide o fereastră securizată a browserului și urmați instrucțiunile pentru a vă verifica identitatea.
Notă: Dacă acest lucru nu este finalizat în termen de 24 de ore, va trebui să vă blocăm accesul online pe termen nedefinit, deoarece acesta poate fi folosit pentru fraudă.
În secțiunea dedicată fraudelor, Raiffeisen Bank atrage atenția asupra acestui aspect:
Cum sa identifici o frauda
Frauda este o inselaciune prin care sunt sustrase bunuri materiale cu scopul de a obtine profit in dauna altcuiva. Cei care fac astfel de fapte nu tin cont de clasa sociala/nivelul de educatie/nationalitatea/personalitatea celor pe care ii pagubesc. De aceea, este bine sa fii mereu in siguranta, chiar daca iti spui ca tu nu ai cum sa fii victima unor astfel de atacuri.
Previno situatiile de frauda!
Nu transmite prin telefon nicio informatie referitoare la datele tale (PIN-ul cardului, numarul contului, parole de acces etc.).
Sfaturi utile de prevenire a fraudelor de carduri
– Semneaza cardul pe spate, imediat ce il primesti
– Nu tine cardul si PIN-ul in acelasi loc
– Nu tine la indemana copiile chitantelor, ale biletelor de avion, ale itinerariilor de calatorie sau orice alt document unde apar numerele cardurilor.
Fiecare card are un cod PIN (codul personal de identificare). PIN-ul nu trebuie dezvaluit nimanui, in nicio situatie.
Nu este indicat sa imprumuti cardul nimanui, nici macar unui alt membru al familiei, iar daca iti schimbi datele personale (cartea de identitate, adresa, numar de telefon etc.) trebuie sa anunti banca unde ti-a fost emis cardul. Daca iti schimbi numele, trimite cardul inapoi la banca si ti se va emite un alt card, pe noul nume.
Orice card de debit sau de credit cu cip de la Raiffeisen Bank poate fi folosit atat la cumparaturi online sau in magazine, cat si pentru autentificarea si autorizarea in serviciile internet si mobile banking, fara sa fie nevoie sa retii mai multe PIN-uri.