BNR a revizuit cifrele de prognoză pentru finele lui 2022, venind cu vești deloc bune pentru finalul acestui an. Ceva mai optimistă este însă prognoza pentru 2023, când se estimează că situația se va tempera pe piețele financiare.
Mugur Isărescu a anunţat că ritmul de creştere a inflaţiei s-a mai temperat, dar va fi oricum peste ceea ce estimase BNR în vară. Guvernatorul BNR s-a arătat suprins că ”preţul Energiei s-a văzut atât rapid în costurile celorlalte produse”.
Mugur Isărescu: ”Am mai trăit noi la Banca Națională asemenea creșteri de costuri care vin din mișcări la prețul energiei. Acum am luat date din 2005 până în prezent. Concluzia noastră e că niciodată nu s-au dus atât de repede costurile la energie în prețurile finale.
De ce credem că s-a întâmplat acest lucru? În trecut a fost mai degrabă prețul la petrol. Acum le avem pe toate. Și petrol, și gaze naturale și energie electrică. În trecut erau mai limitate. Acum majorările au fost de amploare, mai ales la gaze naturale.
Urmează să vedem dacă o eventuală plafonare de bază în echilibrul piețelor la energie electrică, la gaze naturale sau la țiței va avea efecte pozitive asupra indicelui prețurilor de consum.”
BNR estima în august 2022 o inflaţie de 13,9% pentru finalul anului şi de 7,5% pentru 2023. De asemenea, banca centrală anticipa în mai 2022 o inflaţie de 12,5% pentru sfârşitul acestui an şi de 6,7% pentru anul viitor. Acum, când calculele care stau la baza prognozei au fost actualizate, BNR a majorat prognoza de inflaţie la 16,3% pentru finalul anului 2022
În scenariul de bază, tendinţa descendentă va fi întreruptă temporar în trimestrul III 2023, odată cu ieşirea din vigoare a măsurilor de plafonare a preţurilor la bunurile energetice, cu impact la nivelul ratei anuale a inflaţiei IPC timp de 4 trimestre.
Ulterior, la finele trimestrului III 2024, convergenţa către ţinta de inflaţie este prevăzută a fi una rapidă, având ca resort principal efecte de bază extrem de favorabile.