Românii precauți au început deja să cumpere cantități mai mari de carne de porc pentru Crăciun, deoarece prețul începe să crească în apropierea sărbătorii.
Potrivit Ministrul Agriculturii, prețul mediu pentru un kilogram pentru un porc în viu, s-a vândut în ultima săptămână de către fermele autorizate la prețul de 8 lei și 14 bani. Animalele sunt vândute numai către abatoare, unde sunt sacrificate și tranșate.
„Carcasa este 13,5 lei pe kilogram. Îl ia, îl cântărim, îi dăm bon de casă sau îi facem factură și pleacă omul să-l mănânce sănătos. Adevărul este că au început să cumpere mai mult. Care are posibilitate cumpără mai mult și își pune rezervele deoparte.”, a declarat deținătorul unui abator din Afumați.
Într-o carmangerie din Capitală, prețul pentru o carcasă întreagă de porc este 18 lei pe kilogram. Prețurile cresc dacă oamenii vor să cumpere anumite bucăți.
„Vândută pe bucăți, tranșată, cu manoperă cu tot. Rasolul ar fi la 14,90 lei, pulpa fără os, degresată, fără șorici ajunge la 23, 24 de lei, fleica, dacă este fără os, la fel, 25 de lei, pieptul feliat de grătar, 25 de lei , spata intră la tocat, 23 de lei. Gușa, undeva la 14,5 lei.”, a transmis administratorul carmangeriei.
Citește și Ce trebuie să faci dacă vrei să cumperi porc din altă localitate. La Măgurele vânzarea este strict interzisă
În cazul în care cumpărați carne care pleacă dintr-o fermă autorizată există un control al calității și porcul e sigur pentru consum.
Pe site-urile de anunțuri sau pe rețelele de socializare au început să apară persoane care vând porci crescuți în gospodărie. Prețurile pentru un porc în viu încep de la 13 lei și pot ajunge până la 25 de lei.
„La acest moment, în România, ceva mai bine de 50% din porci se află în gospodăriile populației. Avantajul pieței gospodăriilor este acela că este o negociere directă. Să nu uităm, din porcul în viu doar aproximativ 70% este consumabil. Restul este pierdere.”, a transmis Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc.
În luna octombrie a acestui an, prețul pentru carnea de porc a crescut cu 14% față de aceeași perioadă a anului trecut, conform Institutului Național de Statistică.