Prețul energiei tranzacționată în România a scăzut de aproape șapte ori în mai puțin de trei săptămâni. Potrivit specialiștilor, măsurile luate de guvern împotriva speculanților de pe piață încep să-și producă efectele.
Astfel, dacă la 30 august a fost atins un record pe piața energiei din România, de 3.598 lei/MWh (734 de euro/MWh), săptămâna trecută prețul s-a prăbușit până la un nivel de 662 lei/MWh (135 de euro/MWh), notează Ziarul Financiar.
Potrivit specialiștilor consultați de sursa citată, reducerea de până la șapte ori a prețului energiei pe piața din România a fost provocată de modificarea legislației începând cu 1 septembrie.
Citește și O familie a primit o factură uriașă la curent: 33.000 de lei. Care este explicația furnizorului
Astfel, noua ordonanță care prevede și plafonarea tarifelor pentru populație a stabilit că „valoarea maximă a preţului mediu ponderat al energiei electrice la care ANRE calculează sumele de decontat de la bugetul de stat pentru furnizorii de energie electrică este de 1.300 lei/MWh”.
Până la modificarea ordonanței, furnizorii puteau cumpăra cu orice preț energie, o vindeau către consumatori la prețul plafonat de 800 de lei/MWh, pentru casnici, sau de 1.000 de lei/MWh pentru industrial, iar diferenţa ar fi trebuit să fie recuperată de la stat.
Acum, statul nu mai decontează decât diferenţa dintre preţul plafonat către consumatori, care a rămas acelaşi, şi acel prag de 1.300 lei/ MWh.
Astfel, pentru a-și putea recupera banii de la stat fără să iasă în pierdere, furnizorii trebuie să cumpere energie la cel mult 1.300 lei/ MWh și nu la 3.598, cât a fost recordul la sfârșitul lunii august.