În condițiile în care comunitatea europeană pretinde că sancționează Rusia, Ungaria având un statut privilegiat, de plătit plătesc tot europenii prin efectele resimțite direct și imediat. Așa se face că bursele de petrol au reacționat la noile restricții, iar prețul petrolului a crescut.
Cotaţia barilului de ţiţei a crescut marţi, după ce statele membre UE au ajuns la un acord privind interzicerea majorităţii importurilor de ţiţei din Rusia, ceea ce a alimentat îngrijorările referitoare la o perturbare a unei pieţe care este deja supusă la presiuni pe fondul creşterii cererii de combustibil înaintea sezonului vacanţelor estivale, transmite Reuters.
În jurul orei 3:59 GMT, cotaţia barilului de ţiţei Brent cu livrare în luna iulie a crescut cu 1,13 dolari, până la 122,80 dolari, cea mai ridicată valoare din ultimele două luni. În ceea ce priveşte contractul cu livrare în luna august, acesta a crescut cu 1,34 dolari, până la 118,94 dolari.
Barilul de ţiţei U.S. West Texas Intermediate (WTI) se tranzacţiona la 118,25 dolari per baril, în creştere cu 3,18 dolari faţă de valoare înregistrată vineri.
Uniunea Europeană a decis reducerea cu 90% la importurile de petrol din Rusia până la finele lui 2022, după ce au reuşit să elimine opoziţia Ungariei faţă de cele mai dure sancţiuni impuse Moscovei de la debutul invadării Ucrainei.
În luna martie cotaţia barilului de petrol a atins ce mai ridicat nivel de după 2008, iar de la începutul acestui an şi până în prezent creşterea este de peste 55%.
Era așteptată susținerea marilor producători din OPEC, pentru livrarea suplimentară de țiței, însă sprijinul nu vine.
Marii producător de petrol reuniţi sub umbrela OPEC+ au programată joi o reuniune la care analiştii se aşteaptă să fie decisă păstrarea acordului convenit anul trecut, astfel că în luna iulie producţia de petrol va fi majorată doar cu 432.000 de barili pe zi, ceea ce înseamnă practic o respingere a solicitărilor statelor occidentale pentru o creştere mai rapidă a producţiei de ţiţei, în ideea de a provoca o scădere a preţurilor carburanţilor care au crescut exploziv în ultima perioadă.