- Publicitate -

Atenție la amânarea plății ratelor, o măsură capcană din ”pachețelul” cu măsuri guvernamentale pentru ”sprijinirea” populației și firmelor

Data:

Mimarea sprijinului pentru români a devenit deja o obișnuință guvernamentală, după pseudo-măsurile din pandemie, când măsurile au fost aplicate fie arbitrar/discriminatoriu, fie nu au fost măsuri, ci capcane de împovărare suplimentară pentru ”beneficiari”.

- Publicitate -

În ultimii doi ani, începând din guvernarea Cîțu, am tot detaliat dedesubturile unor minciuni politice, menite să liniștească spiritele în rândul populației. Nu vom relua acum situația unor compensații financiare acordate doar în sistemul HoReCa, cum alte activități economice închise ”cu japca” în pandemie au rămas nedespăgubite, prin neintroducerea codurilor lor CAEN în lista beneficiarilor ajutoarelor de stat. Este tardiv, dar reprezintă lecții pentru naivii care credeau că proprietatea privată este garantată de către statul care tocmai a atentat la ea, fără drept de apel din partea celor închiși cu forța.

Revenim astăzi asupra unui subiect, o capcană în care riscă să cadă iar cei care vor opta pentru amânarea plății ratelor. Nu avem nimic concret, ca de obicei, ci doar o intenție anunțată de coaliția guvernamentală, însă cu certitudine urmează ca măsura să fie pusă în practică.

Plătiți dobândă la dobândă!

De ce nu este o măsură, ci doar o gogoașă politică, profitul fiind obținut exclusiv de sistemul bancar?

- Publicitate -

Atunci când spui că ai luat o măsură, inclusă într-un pachet („Sprijin pentru România”), de 1,1 miliarde de euro, cei mai naivi înțeleg că statul român are și el o cotă prin care sprijină realmente beneficiarii. Doar că, pentru această măsură nu se alocă niciun cent, costurile suplimentare urmând a fi suportate exclusiv de către cei care își amână ratele.

Cui îi este destinată măsura?

Evident nu e o măsură pentru toată lumea, ci pentru cei care au dificultăți la plata ratelor. Nu se pune problema că au rămas fără loc de muncă, ca în pandemie, ci că au crescut costurile lunare necesare traiului, în condițiile în care veniturile au stagnat, pe fondul profundei crize economice. Normele de aplicare și condițiile de eligibilitate nu sunt clare deocamdată, urmând a fi avizate de BNR.

- Publicitate -

Care este riscul?

Optezi pentru amânarea plății ratelor pentru maxim 9 luni. Ratele pe care nu le plătești, având inclusă dobânda și alte comisioane, se adună și se constituie într-un nou credit. Practic, așa cum chiar premierul Nicolae Ciucă recunoștea, fiind primul care spune asta cu subiect și predicat, ”cei care își amână plata retelor vor plăti dobândă la dobândă.”

Trăim vremuri tulburi, în care singura certitudine e… ”impredictibilitatea”. Cu alte cuvinte… știm că nu știm nimic sigur. Vor continua prețurile să crească, veniturile vor rămâne pe loc, dobânzile cresc, plus multe alte elemente care împreună compun cadrul care duce la scăderea nivelului de trai, la slăbirea puterii de cumpărare.

- Publicitate -

Într-un astfel de context, cine riscă să își asume rate mai mari cu o putere de cumpărare mai mică, doar ca să poată respira cât de cât în următoarele maxim nouă luni? Sfatul nostru este să vă gândiți foarte bine înainte de a lua decizia amânării, pentru că peste 9 luni s-ar putea să vă treziți executați silit, fără imobile, cu popriri pe venituri viitoare, uneori chiar pentru tot restul vieții.

Ceea ce deranjează în momentul de față este felul în care a fost prezentată această pseudo-măsură de sprijin, prin care arcul guvernamental susține că îi ajută pe românii aflați în dificultate. Aceștia sunt doar amăgiți pentru o scurtă perioadă, apoi sunt buni de plată sume mai mari, fără nicio contribuție financiară de sprijin din partea statului. Singurele ajutate sunt băncile, iar ajutoarele suplimentare sunt plătite chiar de cei aflați acum în dificultate.

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Sondaj Observatorul Prahovean

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

- Publicitate -

Distribuie articolul:

Exclusiv

Imagini spectaculoase cu cel mai nou bloc din centrul Ploieștiului

Apartamentele imobilului Bucegi 12 din centrul Ploieștiului încep să...

SGU a început operațiunea de demolare a garajelor ilegale din Ploiești [FOTO-VIDEO]

Angajații SGU Ploiești demolează astăzi mai multe garaje construite...

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

- Publicitate -

Informații utile

Vrei să-ți cumperi o locuință? Ce criterii trebuie să iei în considerare (II)

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

O familie din Prahova, a cărei casă a fost mistuită de flăcări, primește ajutor de la antreprenori

În urmă cu câteva săptămâni, o familie din satul...

Întreruperi de energie electrică în Prahova în perioada 22-26 aprilie. Localitățile afectate

Distribuție Energie Electrică România - Sucursala Ploiești anunță întreruperea...

Medicul Alin Scarlat: Sedentarismul și obezitatea influențează longevitatea

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Arhitectul Răzvan Enescu: ”Andrei Volosevici ne-a mințit în 2020”

Arhitectul Răzvan Enescu, a acordat un interviu lui Bogdan...

De ce e importantă conducerea defensivă într-un trafic agresiv? Sfaturile expertului Silviu Toma [VIDEO]

Silviu Toma face o analiză pertinentă a stilului de condus al românilor.
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

- Publicitate -