Nu este un secret pentru nimeni faptul că toate statele europene sunt deja afectate de sancțiunile aplicate Rusiei, iar acesta este doar începutul, pentru că propagarea se va face exponențial, pe măsură ce durata războiului din Ucraina se mărește.
În aceste condiții se impunea atenuarea șocului pe care întreaga comunitate europeană îl va suporta, sancțiunile împotriva Rusiei nefiind cu efecte negative doar pentru acest stat.
Potrivit Comisiei Europene, statele membre vor putea să instituie scheme de ajutor în valoare de până la 35.000 euro pentru întreprinderile afectate de criză care au activităţi în sectoarele agriculturii, pescuitului şi acvaculturii şi scheme de ajutor în valoare de până la 400.000 euro per întreprindere, pentru întreprinderile afectate de criză care îşi desfăşoară activitatea în oricare dintre celelalte sectoare.
Sprijin poate fi acordat sub orice formă, inclusiv prin granturi directe.
Ajutorul total per beneficiar nu poate depăşi 30% din costurile eligibile, respectiv un plafon maxim de 2 milioane euro, în orice moment.
În cazul în care întreprinderea înregistrează pierderi din exploatare, poate fi necesară acordarea unui ajutor suplimentar pentru a se asigura continuarea activităţii sale economice.
În acest scop, statele membre pot acorda ajutoare care depăşesc aceste plafoane, până la 25 de milioane de euro pentru utilizatorii care sunt mari consumatori de energie şi până la 50 milioane de euro pentru întreprinderile care îşi desfăşoară activitatea în sectoare specifice, cum ar fi producţia aluminiului şi a altor metale, a fibrelor de sticlă, a celulozei, a îngrăşămintelor sau hidrogenului şi a multor substanţe chimice de bază.
Margrethe Vestager, vicepreședinte Comisia Europeană: ”Sancţiunile adoptate de UE şi de partenerii săi internaţionali au afectat puternic economia Rusiei.
Aceste sancţiuni au un impact negativ şi asupra economiei UE, impact care va continua să fie resimţit şi în lunile următoare.
Trebuie să atenuăm impactul economic al acestui război şi să sprijinim întreprinderile şi sectoarele care sunt grav afectate.
Trebuie, totodată, să acţionăm în mod coordonat. Pentru aceasta, Comisia va oferi statelor membre posibilitatea să utilizeze flexibilitatea prevăzută de normele privind ajutoarele de stat pentru a aborda această situaţie fără precedent, protejând în acelaşi timp condiţiile de concurenţă echitabile de pe piaţa unică.”
Cadrul temporar de criză se aplică până la 31 decembrie 2022.