ITM Prahova. Controale la societăți de poștă și curierat, pentru depistarea muncii la negru

0

Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova a desfășurat, în perioada 07- 09.10.2021, Campania Națională pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniul poștă și curierat. ITM Prahova reamintește că neplata de către angajator a salariului cu mai mult de o lună de la termenul stabilit în contractul individual de muncă, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 de lei pentru fiecare persoană căreia nu i s-a plătit salariul.

Controlul derulat de ITM Prahova face parte din Planul de măsuri în colaborare cu Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, în vederea reducerii incidenței muncii nedeclarate şi subdeclarate.

ITM Prahova a precizat că obiectivele campaniei au vizat identificarea şi combaterea muncii nedeclarate şi luarea măsurilor ce se impun  pentru determinarea respectării de către angajatori a prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă, dar și identificarea angajatorilor care utilizează nelegal munca copiilor şi tinerilor.

Totodată, pe lista de obiective figurează și determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate fără forme legale de angajare, de a le înregistra în REVISAL şi de a le transmite la inspectoratul teritorial de muncă, dar și  creșterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a angajaţilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă.

Suplimentar, verificările au mai vizat și diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatorii care desfăşoară activitate în domeniile amintite, a prevederilor legale menţionate, precum și eliminarea neconformităţilor constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate şi aplicarea de sanţiuni contravenţionale corespunzătoare.

Inspectorii de muncă din cadrul compartimentului Relaţii de muncă au verificat un număr de 20 agenţi economici şi au dispus 5 măsuri în vederea remedierii unor deficienţe constatate.

Este vorba despre neiniţierea negocierii contractului colectiv de muncă, neachitarea drepturilor salariale, erori în completarea Revisalului și lipsa adeverinţei medicale din dosarul salariatului.

„Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova atrage atenţia asupra faptului că încălcarea de către angajator a obligaţiei de plată a salariului cu mai mult de o lună de la termenul stabilit în contractul individual de muncă, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 de lei pentru fiecare persoană căreia nu i s-a plătit salariul, cu excepţia situaţiei în care angajatorul se află sub incidenţa Legii 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, cu modificările şi completările ulterioare”, a precizat IPTM Prahova.

ITM Prahova le reamintește atât angajatorilor, cât şi angajaţilor faptul că personalul Inspectoratului Teritorial de Muncă Prahova va continua acţiunile de îndrumare şi consiliere în domeniul de competenţă, astfel încât toţi cei interesaţi să cunoască măsurile ce trebuie luate pentru gestionarea și limitarea răspândirii COVID-19 în vederea asigurării desfăşurării activităţilor în condiţii de siguranţă pentru toate părțile implicate în raporturile de muncă. Subliniem faptul că respectarea, în  continuare, a măsurilor de prevenire și protecție împotriva răspândirii COVID-19 sunt obligatorii și extrem de importante atât pentru protejarea propriei sănătăți cât și a celorlalți.

Foto – ITM Prahova

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău