Cum se neutralizează deșeurile din batalele de la rafinăria Vega și ce măsuri de protecție au fost luate de Rompetrol

0

Rompetrol Rafinare desfășoară în prezent ample lucrări de remediere și ecologizare a batalelor istorice din cadrul rafinăriei Vega Ploiești – cea mai longevivă unitate de profil din România în funcțiune (1905) și care nu mai prelucrează țiței din 2003. Termenul estimat pentru finalizarea acestora este 2022, iar efortul investițional al companiei se ridică la câteva zeci de milioane de dolari.

Lucrările vizează neutralizarea și eliminarea prin depozitare finală a gudroanelor acide și a reziduurilor petroliere, acumulate în proporție covârșitoare în perioada anterioară privatizării rafinăriei Vega Ploiești (1905-1999).

Procesul tehnologic ales permite tratarea, stabilizarea și solidificarea gudroanelor acide direct în cadrul rafinăriei, fără a fi nevoie de transferul acestora către alte surse de tratare sau ardere/eliminare finală. Atunci când acest lucru este posibil, este asigurată valorificarea volumelor aflate în exces, prin coincinerare în unități autorizate.

Astfel, prin injectarea de aditivi și lianți specifici (ex. var, ciment), direct în masa materialului, se obține o neutralizare primară a gudroanelor acide și o reducere la maxim a emisiile de pulberi în atmosferă. Ulterior, are loc procesarea și verificarea finala, rezultatul fiind un compus solid care nu mai produce emisii si care nu mai creează nici disconfort olfactiv.

Măsuri de protecție pe perioada lucrărilor

Pe lângă măsurile de protecție implementate deja (perdeaua verde, panourile fonoizolate, garduri supraînălțate), s-au luat și masuri suplimentare pentru procesul de tratare, precum: instalarea, în cortul de tratarea a deșeurilor, a unei stații de captare și tratare emisii care ar putea apărea în timpul procesului; pe laturile dinspre case s-au montat bariere anti-praf, prevăzute cu sistem de dispersie apă tip „perdea de apa”. În plus, atât pe durata procesului de tratare, cât și pe durata depozitării finale, materialele sunt udate din abundență cu apă, pentru a reduce la maximum emisiile de pulberi în atmosferă.

Pe durata tratării, deșeul se încălzește, în urma unei reacții exoterme, generând abur la contactul cu apa și aditivii utilizați, abur puternic vizibil în special în zilele cu temperaturi scăzute. În plus, pe amplasament există o stație meteorologică care monitorizează condițiile meteo în fiecare secundă și care sprijină programarea etapelor activităților din șantier pentru reducerea la maximum a emisiilor de poluanți în atmosferă.

Mai mult, un laborator mobil independent, acreditat, efectuează bilunar măsurători de calitate a aerului pentru mai mulți poluanți, la limita amplasamentului rafinăriei, pe laturile dinspre case, cum ar fi: hidrogen sulfurat, amoniac, dioxid de sulf și de azot, benzen, monoxid de carbon, hidrocarburi aromatice policiclice, particule în suspensie (praf) PM10 si PM 2,5, monitorizarea acestora fiind realizată în conformitate cu legislația în vigoare.

Pana în prezent, nu au fost înregistrate depășiri ale concentrațiilor maxime admisibile ale acestor poluanți. Toate aceste monitorizări sunt impuse prin actele de reglementare pe care Rafinăria Vega le deține: acordul de mediu, respectiv autorizația integrată de mediu.

Valoarea totală a investițiilor realizate de Rompetrol Rafinare în 2019 și 2020, în rafinăria Vega, a fost de aproximativ 14 milioane de dolari, dintre care aproape 6 milioane de dolari au vizat exclusiv proiectele cu impact pozitiv asupra mediului. În același timp, în ultimii doi ani au fost investite peste 10 milioane de dolari în cadrul proiectului de ecologizare a batalelor istorice aflate în incinta rafinăriei Vega Ploiești.

 

 

 

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău