Încep popririle și executările silite de către ANAF pentru cei care aveau datorii înainte de aplicarea facilităților fiscale. Cei fără datorii în acel moment au în continuare facilități

La finele săptămânii trecute, ministrul Finațelor anunța prelungirea termenului până la care nu se plătesc penalități de întârziere de către cei care nu achită la timp obligațiile fiscale.

Măsura însă nu este liniștitoare și pentru cei care aveau datorii la buget, acumulate până în momentul în care decizia Guvernului a fost în sensul sistării măsurilor care vizau penalitățile și executările silite pentru datornici.

Florin Cîțu: ”Pe lângă ce am prezentat până acum în spaţiul public, am îmbunătăţit puţin condiţiile, nu vor fi executări silite până la 25 decembrie şi tot astăzi vom introduce în ordonanţă încă o facilitate, discuţiile cu companiile la Consiliul Economic Social, am avut şi noi aceste discuţii şi, faţă de ce am propus, pentru perioada 26 octombrie – 25 decembrie nu se vor calcula nici dobânzi şi nici penalităţi pentru aceste obligaţii fiscale scadente de la intrarea în starea de urgenţă până în data de 25 decembrie.”

Așadar, măsura îi vizează doar pe cei care aveau obligațiile achitate la data anunțării primei măsuri.

De marţi vor intra în vigoare popririle şi execuţiile silite, care erau în curs înainte de aplicarea acestor facilităţi fiscale.

Dacă firmele nu vor avea banii respectivi, ar putea apela la eşalonarea la plată în varianta simplificată, propunere care a trecut în ultima săptămână prin Comisiile de Dialog şi Guvern, însemnând că firmele şi-ar putea plăti datoriile în rate, timp de 12 luni.

Analiștii economici afirmă totuși că declarațiile ministrului Cîțu nu sunt tocmai clare, lăsând loc de interpretări, ceea ce face ca singura soluție pentru clarificare este să se aștepte publicarea noilor măsuri în Monitorul Oficial.

Ai un pont? Contactează-ne pe WhatsApp la: 0726.221.596

2 COMENTARII

  1. Dl.ministru, intai platiti.va angajatii!….este 25.10.2020 si nici acum nu au intrat salariile de pe 10.10.2020. Pe cand popriri din salariu dvs pentru toate intarzierile muritorilor cu rate in banci si copii de crescut???

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău