Câți ani trebuie să muncească un ploieștean pentru un apartament. Studiu

0

În ciuda crizei economice generată de coronavirus, prețul locuințelor nu a scăzut, în comparație cu veniturile diminuate ale multor familii.

Potrivit unui studiu hotnews.ro, care a comparat prețurile locuințelor de pe piața imobiliară cu veniturile salariale raportate de Institutul Național de Statistică, un ploieștean ar avea nevoie să muncească aproape 8 ani pentru a-și permite un apartament cu două camere.

Condiția, imposibilă dealtfel, este ca toți banii câștigați în acest interval de timp să fie folosiți pentru cumpărarea locuinței.

În acest context, nici programul ”Prima casă”, devenit ”Noua Casă” nu-i ajută prea mult pe cei cu venituri modeste, potrivit sursei citate.

De exemplu, în cazul creditelor de până la 70.000 euro, nivelul avansului ar urma să rămână la 5%.

Asta înseamnă că la un apartament de 70.000 euro, credit luat pe 20 de ani, rata ar fi de 2074 lei (salariul minim acceptat de 4600 lei).
Dacă împrumutul e luat pe 25 de ani rata ar fi de 1830 lei (la un venit minim net de 4066 lei), iar dacă împrumutul e accesat pe 30 de ani, rata coboară la 1673 lei (cu un venim minim acceptat de 3717 lei lunar)

 

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău