Suntem pe primul loc în UE!… la salariile plătite de stat propriilor angajați

Și nu de azi, ci de trei ani ne menținem în acest top, pe prima poziție.

Din 2017 suntem și noi pe primul loc la ceva, în Uniunea Europeană. Atât de productiva și bogata Românie este pe prima poziție a topului celor mai bine plătiți angajați la stat, din rândul țărilor UE.

Problema nu se pune dacă este bine să avem salarii atât de mari, pentru că ne dorim ca toți românii să fie bine plătiți, să aibă măcar un trai decent. Problema se pune dacă ne permitem, iar adevărul este deja cunoscut de către toți: România se împrumută pentru a face față cheltuielilor din sistemul bugetar.

Și dacă aceasta ar fi singura problemă, dar nu este. Parte dintre aceste salarii au fost susținute prin tăierea bugetelor de investiți, acele bugete care ar fi trebuit să producă, apoi să se distribuie beneficiile. Așa se face că pentru investiții nu mai sunt bani, iar România merge dintr-o cârpeală în alta.

România a rămas şi în 2019 lider în UE, pentru al treilea an consecutiv, la sumele alocate salariilor angajaţilor statului din veniturile strânse din taxe şi impozite de la populaţie şi firme, venituri care sunt printre cele mai reduse în rândul ţărilor membre.

Statul român a urcat pe prima poziţie în 2017 şi s-a menţinut pe acelaşi loc şi în 2018, ca urmare a politicilor de creştere accelerată a veniturilor angajaţilor în sistemul public, dar şi din cauză că numărul acestora a crescut constant, indiferent de partidele aflate la guvernare, relevă date Profit.ro.

Sumele plătite angajaţilor din administraţia centrală, dar şi celor din administraţia locală, au reprezentat anul trecut 35,44% din veniturile statului român. Așadar, peste o treime din veniturile statului român reprezintă costurile cu salarizarea unor categorii de bugetari.

În mod evident, nu toți bugetarii sunt privilegiați, însă problema cu adevărat gravă ste că mulți dintre ei nu își merită salariile. Sinecuriști de la toate partidele au fost ”plantați” în sistemul public, încasând bani în posturi pentru care nu au competențe sau plimbă hârtii, mimând munca.

Să mai amintim și de faptul că în perioada stării de urgență, deși poporului român i s-a cerut să facă un efort comun, mulți ajungând să încaseze un biet șomaj tehnic, eventual să își piardă apoi locul de muncă, în sistemul bugetar nu s-a făcut nici cel mai mic efort. Salariile au fost încasate la timp, întregi, multe domenii de activitate fiind paralizate.

Este aboslut firesc ca fiecare angajat să fie bine plătit, în raport cu pregătirea, experiența și poziția ocupată pe merit, însă este absolut necesar ca sistemul să fie curățat de toate căpușele, care nici măcar în limba română nu pot da un comunicat, o biată informație de presă, o informație unui contribuabil. Măcar atât…

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0726 221 596 pe WhatsApp sau Signal

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău