Premierul Orban susține că peste 7000 de firme au beneficiat deja de IMM Invest. Sunt însă antreprenori ignorați de bănci, deși au fost declarați eligibili

0

Guvernul României se laudă cu succesul IMM Invest, un program prin care firmele se împrumută la bănci.

Prin acest program guvernamental, antreprenorii pot obține împrumuturi garantate parțial de către statul român, acesta suportând și o parte din dobândă.

Practic, la un credit pe trei ani, statul va suporta dobânda până la finele acestui an, pentru încă doi ani și jumătate aceasta fiind suportată de beneficiarul creditului.

Este moral sau nu ca un guvern să se laude cu sprijinul acordat întreprinzătorilor, în condițiile în care aceștia sunt sfătuiți săs se împrumute, într-o economie impredictibilă?

În fapt, firmele care au acum nevoie de sprijin au fost închise forțat, prin măsurile impuse de autorități. Cu alte cuvinte, după ce te-am pus la pământ, acum îți spun că te salvez, dacă te împrumuți la bănci.

Forțați de împrejurări, mulți antreprenori au acceptat să aplice pentru program, doar pentru a încerca să își salveze firmele de la faliment, asigurându-le capital de lucru sau capital pentru dezvoltare, în cazul în care sunt excesiv de optimiști.

În tentativa de a stoarce maximum din această schemă financiară, băncile au dorit ca cei care accesează să vină și cu garanții imobiliare. O pretenție anormală, în condițiile în care mare parte din suma împrumutată este garantată de către stat. Guvernul a făcut totuși o treabă bună, venind cu o reglementare, prin care a eliminat pretenția garanției imobiliare.

Din acel moment, interesul unora dintre bănci a scăzut brusc. Așa se face că, deși multe firme au fost declarate eligibile de către Guvern, antreprenorii fiind înștiințați că se încadrează, nu au mai fost contactați până în prezent de către bănci. Au trecut aproape două luni…

Premierul Ludovic Orban este însă optimist, prezentând cifre…

”Economia României a fost afectată, ca toarte economiile. În toată această perioadă am luat sistematic măsuri pentru a ajuta companiile, angajaţii. Am luat măsuri care au urmărit să injectăm lichiditate în companii, să protejăm companiile şi angajaţii.

”Am pornit deja programe economice, cum este programul IMM Invest. Am atins plafonul de 6 miliarde, peste 7.000 de firme beneficiare şi deja am atins un plafon de 6 miliarde. Acest plafon va creşte şi noi şi băncile ne-am confruntat cu un val de cereri care au trebuit procesate. Sunt bănci care s-au mişcat foarte bine şi bănci care şi acum au arătat că nu vor să se implice în finanţarea companiilor, a economiei”, a afirmat, duminică, la România TV, Ludovic Orban.

”Toate lucrurile astea, într-un fel, au injectat lichidităţi în economie”, a mai afirmat premierul.

”Pe scurt, în planul pe care îl pregătim şi îl vom lansa în maxim 10 zile, pregătim scheme de ajutor de stat pentru garantarea creditelor pentru companiile mari, pentru a le susţine investiţiile şi capitalul de lucrul, regândirea schemei de ajutor de stat pentru investiţiile greenfield (…), punem la punct un plan de granturi pentru IMM. Deocamdată, nu avem resurse financiare de la nivel european, ele urmează să vină”, a adăugat premierul.

 

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău