INS: 30% din economia românească s-a oprit în perioada pandemiei. Cu 40% au scăzut încasările în domeniul industrial

0

Dacă cifrele s-ar rezuma doar la cele trei luni, atunci am spune că pierderile sunt foarte mari. Sunt însă imense, pentru că, din păcate, adevăratele pierderi abia de acum vin. Ceea ce s-a întâmplat în perioada pandemiei va produce efecte economice și sociale în cascadă.

Conform INS, chimia, industria ușoară, cea auto și cea a mobilei, cele mai afectate.

Cifra de afaceri (încasările la activitatea de bază) din industrie a scăzut pe total cu 38,4%, în luna aprilie 2020, comparativ cu luna precedentă, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică.

Industria prelucrătoare, ramura cu valoarea adăugată cea mai mare, este acum la jumătate față de aceeași perioadă a anului trecut, atât ca volum de activitate, cât și ca cifră de afaceri.

Reducerea activității, în indici de volum, pe cele mai afectate (față de martie 2020) ramuri industriale:

  • Industria Mobilei   – 58,5%
  • Industria Pielăriei   -43%
  • Metalurgie   -15%
  • Industria Auto   -73%
  • Industria Extractivă   -7%
  • Industria Alimentară   -9%

La toate acestea se adaugă dezastrul din HoReCa.

Cu toate acestea, guvernul condus de Ludovic Orban este optimist, susținând că s-a implicat cu măsuri active în repornirea economiei. Dacă programul IMM Invest înseamnă măsură activă, atunci este exclusiv în favoarea băncilor.

Deși unii antreprenori nu au avut încotro și au aplicat pentru acest program, nemaiavând capital de lucru, riscul pentru ei este enorm: impredictibilitatea pieței s-ar putea să-i ducă spre faliment răsunător, dar nu oricum, ci cu un credit în plus pe cap. 6 luni este dobânda suportată de către stat, dar încă 2 ani și 6 luni va fi suportată de către antreprenor.

În plus, nu puțini sunt cei care au afaceri în spații închiriate, negăsind înțelegere la proprietarii spațiilor. Statul le-a promis susținerea unei părți din chirie, în limita a 10.000 de lei pe lună, însă pentru mulți nu înseamnă nici măcar jumătate din valoarea lunară. Ce vor face, în condițiile în care timp de trei luni au avut încasări 0? Oamenii nu au cerut nimic de pomană, ci spun acum că se confruntă cu o problemă majoră, una incontestabil reală, în care nu au absolut nicio vină.

Sunt doar câteva exemple de dificultăți, puține în comparație cu problemele pe care oamenii le întâmpină. Din ce în ce mai mulți antreprenori se gândesc să se asocieze și să dea în judecată statul român, cel care i-a obligat să își stopeze activitatea, dar care doar le-a amânat plata taxelor aferente perioadei.

Cel mai trist este faptul că deciziile sunt luate de indivizi care în majoritate au lucrat doar la stat, fără a putea fi capabili să înțeleagă mecanismele din piața privată reală.

În urmă cu o zi, adresându-se antreprenorilor, premierul Orban le transmitea că îi încurajează să investească, să se dezvolte, să creeze locuri de muncă, urmând să fie susținuți cu măsuri active. ”Urmând să…”

Vine o zi, în care din motive mai mult sau mai puțin întemeiate, pe criterii discriminatorii, statul te obligă să îți închizi afacerea, apoi te lasă să te descurci, eventual împrumutându-te. Se pune asta ca fiind o măsură activă?

 

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău