Guvernul plătește parțial salariile celor care se întorc la muncă sau șomerilor angajați din rândul tinerilor și vârstnicilor. FOTO-DOCUMENT

0

Guvernul a aprobat aseară o ordonanță privind noi măsuri economice pentru repornirea economiei, care vor intra în vioare de la 1 iunie.

Printre cele mai importante prevederi se numără asigurarea parțială de la bugetul de stat a salariilor angajaților care revin din șomaj tehnic.

Este vorba de o cotă de 45% din salariul brut, dar nu mai mult de 45% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020, adică nu mai mult de 2.443 lei/angajat.

Potrivit hotnews.ro, angajatorii depun, prin mijloace electronice, la AJOFM o cerere semnată şi datată de reprezentantul legal însoţită de o declaraţie pe propria răspundere şi de lista persoanelor care urmează să beneficieze de această sumă, asumată de reprezentantul legal al angajatorului, conform unui model care va fi aprobat în termen de 5 zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență.

Documentele se depun în luna curentă pentru plata sumei din luna anterioară. Angajatorii îşi asumă răspunderea pentru corectitudinea şi pentru veridicitatea datelor înscrise în documente.

Plata din bugetul asigurărilor pentru şomaj a sumelor se face în cel mult 15 zile de la depunerea documentelor către conturile deschise de angajatori la băncile comerciale.

Mai departe, plata sumei se efectuează salariatului în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la primirea de către angajator a sumelor.

Tot începând cu 1 iunie 2020, angajatorii care încadrează în muncă, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, persoane în vârstă de peste 50 de ani ale căror raporturi de muncă au încetat din motive neimputabile lor, prin concediere, în perioada stării de urgenţă decretată sau a stării de alertă instituite, înregistrați ca şomeri în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din această categorie, o sumă de 2.500 lei.

Angajatorii care încadrează în muncă, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, persoane cu vârsta cuprinsa intre 16 și 29 de ani înregistrați ca şomeri în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din această categorie, o sumă de 2.500 lei.

FOTO Document

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău