Ministrul Finanțelor continuă să fie optimist în declarații. Pe ce se bazează?

0

În timp ce întreaga lume vorbește despre recesiune, despre șomaj și probleme sociale extrem de serioase, care nu vor putea fi evitate și care vot produce efecte minim 2-3 ani, ministrul Finanțelor din România vede altfel situația,

„Este adevărat că m-am uitat la cifrele pentru luna aprilie. Sunt mai bune decât ne aşteptam, încasările sunt mai mari decât în 2019, dar, în acelaşi timp, deficitul estimat pentru acest an este dublu.

Pe de o parte, avem o situaţie mai bună la încasări decât ne-am aşteptat, dar în acelaşi timp situaţia nu este roz, pentru că cheltuielile au crescut foarte mult.

Şi acum vă spun: nu doar plata pensiilor şi salariilor, nu doar aceste capitole din execuţia bugetară depind de execuţia bugetară. Toate cheltuielile. Şi trebuie să urmărim în fiecare lună execuţia bugetară şi suntem atenţi şi pe partea de cheltuieli să nu dezechilibrăm situaţia financiară.

Până acum, cu toate piedicile puse de aceşti oameni în Parlament şi cu tot felul de bombe pe care le-au aruncat în spaţiul public, am reuşit să plătim toate pensiile, salariile, ajutoarele sociale – chiar dacă au crescut cheltuielie şi şomajul tehnic – la timp. Unele chiar mai devreme”, a spus Cîţu, la Realitatea Plus.

Declarațiile optimiste trebuie totuși privite în contextul unui an electoral, în care bătălia va fi mult mai dură decât se așteptau cei din PNL. Plecați la drum pe fondul unei antipatii față de PSD, liberalii aveau peste 40% în sondaje. Se vorbește acum despre o pierdere de aproximativ 30 de procente, justificată atât de erodarea la guvernare, dar și de măsurile restrictive luate în timpul crizei. Ce va urma? PNL are de ales între măsuri economice corecte, care vor fi apreciate însă în timp sau măsuri populiste, aducătoare de simpatie la urne, dar care ne pot duce și mai mult către fundul prăpastiei economice.

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău