Ce se întâmplă cu șomajul tehnic după 15 mai, când expiră starea de urgență

Șomajul tehnic va fi plătit de stat doar pe perioada stării de urgență. După 15 mai, când expiră această stare, angajatorii vor fi nevoiți să suporte integral costurile forței de muncă.

Pe perioada stării de urgență, statul decontează șomajului tehnic pentru angajații companiilor private într-un procent de 75% din salariul mediu brut pe economie.

După 15 mai, angajatorii trebuie să reactiveze contractele de muncă sau vor plăti din banii firmelor șomajul tehnic.

„După încheierea stării de urgenţă, angajatorii pot alege să reactiveze contractele de muncă. Cei mai mulţi dintre români se vor întoarce astfel la vechile locuri de muncă. Şomajul tehnic este asigurat în mod normal de către angajator. Doar în cazul de faţă s-a hotărât ca pe perioada stării de urgenţă, şomajul tehnic să fie suportat de către stat. În momentul în care vom depăşi această situaţie excepţională, angajatorii care vor dori să-şi menţină angajaţii în şomaj tehnic va trebui să suporte costurile acestei măsuri”, a declarat Victor Picu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) pentru Ziarul Financiar.

Potrivit Ministerului Muncii, aproape un milion de români au intrat în șomaj tehnic.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău