Criza Covid-19 a generat în România șomeri pe bandă rulantă. Peste 1,2 milioane de contracte de muncă au fost suspendate sau au încetat pe perioada stării de urgență

Criza generată de Covid – 19 a venit la pachet nu doar cu amenințarea legată de virusul mortal. Pe plan economic, la nivel național, peste 1,2 milioane de contracte de muncă individuale au încetat sau au fost suspendate temporar.

Stric din punct de vedere medical, la nivel național, 5.467 de persoane au fost confirmate cu Covid-19, dintre care 727 erau declarate vindecate. Cât privește numărul deceselor înregistrate, vineri, la ora 13.00, acesta a ajuns la 257.

Separat de cifrele îngrijorătoare cu privire la evoluția bolii, pe plan economic, criza Covid-19 a generat șomeri pe bandă rulantă.

Ministerul Muncii a publicat, vineri, o situație privind numărul de contracte suspendate sau care au încetat până la data de 10 aprilie.

Topul celor mai afectate domenii de activitate

Concret, la nivel național, ca urmare a suspendării temporare a unor activități, ca măsură de limitare a răspândirii noului coronavirus, 1.005.553 de contracte de muncă individuale au fost suspendate.

Cele mai multe contracte suspendate au fost înregistrate în industria prelucrătoare (292.765). Pe locul al doilea, cu 196.470 de contracte de muncă individuale suspendate, se situează comerțul cu ridicata și cu amănuntul și repararea autovehiculelor și motocicletelor. Tot în acest top, locul al treilea este deținut de zona de hoteluri și restaurante, unde au fost suspendate 119.806 contracte individuale de muncă.

La toată această situație îngrijorătoare se adaugă contractele de muncă individuale care au încetat (209.851), iar aici pe primul loc este cel legat de comerțul cu ridicata și amănuntul și repararea autovehiculelor și motocicletelor (40.241 contracte de muncă individuale), pe locul al doilea industria prelucrătoare (36.106 contracte de muncă individuale), iar pe locul al treilea construcțiile (27.933 contracte de muncă individuale).

Precizări Ministerul Muncii și Protecției Sociale:

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a anunțat, vineri, că angajatorii care au salariați prin Contracte Individuale de Muncă (CIM) și pe care i-au înregistrat în REVISAL ca intrând în șomaj tehnic se pot adresa Agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă din județul în care angajatorul are sediul social.

Celelalte persoane, care au alte forme de angajare (PFA, drepturi de autor etc.), se vor adresa Agențiilor județene pentru plăți și inspecție socială din județul în care au înregistrat activitatea.

„Întreaga comunicare între solicitanți și instituțiile vizate, respectiv solicitările și depunerea documentelor, se face prin poșta electronică”, se arată în comunicatul Ministerului Muncii și protecției Județene, care a anunțat că mai multe informații sunt disponibile pe paginile de internet ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă/Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială.

Ai un pont? Contactează-ne pe WhatsApp la: 0726.221.596