Ludovic Orban: ”Probabil peste 30 la sută din economie este afectată de coronavirus”

0

Premierul României are o estimare optimistă, atunci când vorbește despre economia națională. 30% ar putea să însemne doar firmele care au încetat total activitatea, dar la acestea se adaugă toate celelalte care lucrau cu ele și care inevitabil sunt și vor fi afectate.

”Atât timp cât o mare parte a economiei a fost afectată de economiei va fi afectată creşterea economică. La ora actuală se lucrează pe baza datelor preliminare pe care ni e va oferi Institutul Naţional de Statistică, se lucrează la prognoză pentru a putea fundamenta rectificarea bugetară.

Deja pot să vă spun că este afectat un procent extrem de important al ecomomiei, probabil peste 30 la sută din economie este afectată de coronavirus, existând un risc clar de reducere a creşterii economice, a reducerii veniturilor la  bugetul de stta, a asigurărilor sociale, inclusiv la bugetul de şomaj.

Practic lovitura dată economiei este o lovitură foarte puternică şi din cauza aceasta am demarat un amplu procesde consultare a mediului de afaceri, pe domenii de activitate, pentru a face evaluări, scenarii şi mai ales pentru a pregăti momentul revenirii la normalitate care să permităreluarea activităţilor”, a declarat Ludovic Orban, la Digi 24.

”Nu sunt adeptul unor măsuri de austeritate. S-a văzut că măsurile de austeritate nu numai că nu au oferit o soluţie la ultima criză, ci, dimpotrivă, au întârziat revenirea economică şi poate chiar au mărit dimensiunea crizei. Eu cred că trebuie menţinută o putere de cumpărare a populaţiei, cred că trebuie să existe un cosum, o cerere care să fie asigurată, de asemenea, trebuie anumite injecţii de resurse financiare care să fie făcute către anuite domenii care să ajute la repornirea motorului”, a mai spus Orban.

”Încercăm să menţinem un echilibru în aceste măsuri, să nici nu generăm costuri foarte mari, de de altă parte nici să nu creăm reduceri de venturi care să afecteze cererea globală de pe piaţa internă. Ne dorim românii să revină cât mai repede la muncă, să revină la o viaţă normală, să îşi cumpere în continuare maşini, case, bunuri de folosinţă îndelungată, electrocasnice. Viaţa trebuie să revină la normal, nu trebuie să rămânem speriaţi, înspăimântaţi şi să nu ne gândim să ne îmbunătăţim viaţa, să nu mai cheltuim bani, dimpotrivă trebuie să ne revenim cât mai repede la normal”, a declarat Orban.

sursa declarații Digi24

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău