S-a modificat ordonanța privind suspendarea ratelor bancare. Principalele schimbări

0

Ordonanța de urgență priind posibilitatea persoanelor fizice și juridice de a suspenda cu cel mult nouă luni plata ratelor la bănci a fost publicată în Monitorul Oficial.

Față de varianta prezentată anterior, guvernul a modificat mai multe condiții. Astfel, facilitatea poate fi acordată doar pentru creditele care nu înregistrează restanțe la data instituirii stării de urgență și se acordă exclusiv debitorilor ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situația generată de pandemie.

Potrivit hotnews.ro,  pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor și comisioanelor, clienții trimit băncilor o solicitare, în format fizic sau prin email, la datele de contact precizate în contractul de credit sau printr-un alt canal de comunicare la distanță oferit de bancă, cel mai târziu la 45 de zile de la intrarea în vigoare a acestei ordonanțe.

De asemenea, cererea se poate face și pe cale orală, prin telefon, la un număr de telefon dedicat anunțat pe pagina de internet a băncii, care are obligația de a înregistra conversația.

ATENȚIE: Dobânda se capitalizează la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare.

Capitalul astfel majorat se plătește eșalonat pe durata rămasă până la noua maturitate a creditelor, ulterior perioadei de suspendare.

Pentru creditele ipotecare contractate de persoanele fizice dobânda aferentă perioadei de suspendare se calculează potrivit prevederilor contractului de credit și reprezintă o creanță distinctă și independentă în raport cu celelalte obligații din contract. La această creanță dobânda este 0% și plata de către client se va face eșalonat, în 60 de rate lunare egale, începând cu luna imediat următoare încheierii perioadei de amânare.

Citește articolul integral AICI

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău