Câți bani primești dacă ești izolat la domiciliu sau în carantină din cauza coronavirusului

0
aHR0cHM6Ly9uZXdzd2Vlay5yby9zdG9yYWdlL3N0b3JhZ2UvbWVkaWEvMjAyMC9GZWJydWFyeS85ZDIxNDQ2ZWY5MDIyNWFiMjNlNWU5YjVmMWZmZGVhZC5qcGc_cf48f.jpg

aHR0cHM6Ly9uZXdzd2Vlay5yby9zdG9yYWdlL3N0b3JhZ2UvbWVkaWEvMjAyMC9GZWJydWFyeS85ZDIxNDQ2ZWY5MDIyNWFiMjNlNWU5YjVmMWZmZGVhZC5qcGc_cf48f.jpg

În cazul în care, din cauza coronavirusului, ești izolat la domiciliu sau ești plasat în carantină, e bine să știi ce trebuie să faci pentru a obține concediu medical. 

Potrivit ziare.com, pașii care trebuie urmași sunt:

Intai, se merge la directia de sanatate publica pentru eliberarea unui certificat in care vor mentiona durata perioadei de carantina.

Apoi, medicul curant elibereaza certificatul de concediu medical pentru carantina, pe durata stabilita in certificatul eliberat de DSP.

Desigur, aceste demersuri vor fi intreprinse dupa perioada de carantina/izolare. Certificatele de concediu medical in caz de carantina se pot elibera si la o data ulterioara, numai pentru luna in curs sau luna anterioara.

Durata concediilor pentru carantina nu diminueaza zilele de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afectiuni

Daca durata perioadei de carantina stabilita de organele de specialitate ale directiilor de sanatate publica depaseste 90 de zile, nu este necesar avizul medicului expert al asigurarilor sociale

Cat sta in carantina sau izolare, persoana vizata va avea venitul diminuat. Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru carantina reprezinta 75% din baza de calcul

In situatia concediului pentru carantina, nu se aplica restrictia privind durata maxima de 10 zile calendaristice a concediului medical pe care il poate elibera medicul de familie. Aceasta restrictie este prevazuta doar pentru concediul si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii.

Venituri mai mici daca esti in carantina

Asadar, cei care, pentru binele lor si al celor din jur, intra in carantina sau sunt izolati la domiciliu vor castiga mai putin decat daca ar fi mers zi de zi la birou.

Diferenta nu este insa foarte mare. Ziare.com a facut calculele pentru un salariu de 5.000 lei brut, fara alte beneficii.

Astfel, daca in mod normal persoana respectiva ar castiga net 2.925 de lei, daca sta 10 zile lucratoare in carantina, va primi 2.668 de lei, deci cu 257 de lei mai putin.

In cazul extrem in care carantina s-ar intinde pe durata unei luni intregi, banii primiti la final ar fi 2.411 lei, deci diferenta ar fi de 514 lei.

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău