Poți folosi un credit rapid ca să îți crești scoring-ul?

0
cum-obtii-finantare-pentru-afacere-cand-banca-nu-ti-da-credit-ce-este-un-business-angel-si-cum-il-convingi_size9_3ea51.jpg

cum-obtii-finantare-pentru-afacere-cand-banca-nu-ti-da-credit-ce-este-un-business-angel-si-cum-il-convingi_size9_3ea51.jpg

Atunci când un client merge la bancă pentru obţinerea unui credit, instituţia îi realizează acestuia un profil de client, pornind de la informaţii, precum: stare civilă, studii, vârstă, alte credite obţinute în trecut etc. Toate informaţiile cu privire la un client poartă denumirea de scoring, de acesta depinzând aprobarea sau respingerea dosarului de credit, suma aprobată şi gradul de îndatorare. Este foarte important dacă solicitantul a mai avut credite în trecut şi cum a fost comportamentul lui ca împrumutat, dacă şi-a plătit ratele la timp – din acest motiv există oameni care se folosesc de creditele rapide pentru a-şi creşte scoring-ul.

Ce este Biroul de Credit și cum prelucrează informațiile despre clienți

Biroul de Credit este înfiinţat la iniţiativa sectorului bancar românesc şi oferă informaţii cu privire la persoanele care vor să acceseze un credit, respectiv comportamentul de plată şi gradul de îndatorare. Aceste informaţii sunt utile pentru a fi evaluate capacitatea de rambursare a persoanei în cauză şi riscul ca persoana respectivă să întârzie plata ratelor.

În acest scop este util şi scorul FICO. În calcularea acestui scor sunt introduse 5 categorii de date: istoricul de plată, credite în derulare, durata istoricului, tipul creditelor accesate şi creditele noi. Practic, scorul FICO este influenţat de comportamentul de îndatorare şi de plată a fiecărui consumator în parte, cel mai mult fiind determinat de istoricul de plată. Cu cât întârzierile la plata ratelor sunt mai mari şi datoriile mai semnificative, cu atât scorul scade. Acesta se va redresa însă dacă împrumutatul îşi plăteşte, conform graficului, ratele următoare şi nu mai are întârzieri pe viitor.

În ce fel îți pot afecta creditele rapide scoring-ul

Creditele rapide sunt raportate la Biroul de Credit şi, prin urmare, vizibile în cazul în care consumatorul doreşte pe viitor să acceseze un credit bancar. În ceea ce priveşte felul în care un împrumut rapid poate afecta scoring-ul unei persoane, există două posibilităţi: impactul poate fi pozitiv dacă împrumutatul îşi plăteşte ratele la timp, obţinând astfel un scor bun în ceea ce priveşte istoricul de plată sau negativ pentru clienţii care fac restanțe şi au multe împrumuturi într-o perioadă scurtă de timp, semn de instabilitate financiară.

Cum poate un credit rapid să afecteze, în mod pozitiv, șansele ca un client să obțină alte credite pe viitor?

Aşa cum am menţionat anterior, un împrumut rapid poate ajuta la creşterea scoring-ului unui client, respectiv la şansele acestuia de a obţine pe viitor un împrumut bancar, câtă vreme ratele sunt achitate conform graficului. Practic, la analiza FICO, consumatorul va avea un avantaj la istoricul de plată, dar şi la faptul că a avut în trecut credite accesate și rambursate la timp.

“Mr.Finance susține creditarea responsabilă. Conform specialiștilor noștri, accesarea unui credit rapid este o soluție pentru toți cei care nu au acces la împrumuturile tradiționale. Adăugăm aici, negreșit, gestionarea cu grijă și asumarea acestei responsabilități pe tot parcursul perioade de creditare.”

Impactul negativ al unui credit rapid

Pe de altă parte, dacă persoana creditată nu va avea un comportament de plată bun atunci când contractează un credit rapid, va fi afectată în mod negativ pe viitor când va dori să acceseze un nou împrumut. Scoring-ul va fi, de asemenea, afectat în situaţia în care împrumuturile sunt repetate, lucru ce înseamnă că instabilitatea financiară a clientului este continuă sau că obişnuieşte să împrumute bani în mod iresponsabil, pentru cheltuieli care nu sunt urgente.

Adevăratul cost al unui credit rapid si riscurile pe termen lung sunt detalii extrem de importante pe care cel care face un împrumut de acest fel trebuie să le cunoască.

Persoanele interesate de accesarea unui credit rapid trebuie să se informeze temeinic cu privire la condiţiile în care un astfel de împrumut funcţionează, care sunt avantajele, dar şi riscurile. În plus, este necesar să se identifice cea mai bună ofertă de pe piaţă. În acest sens, cei care vor să acceseze un credit rapid pot compara ofertele IFN-urilor folosind platforma Mr.Finance și ghidurile pe care le pune la dispoziție.

Sursa infografic: www.mrfinance.ro 

Infografice-credit-rapid-mrfinance-jpeg_fcfb6.jpg

(P)

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău