Mugur Isărescu explică de ce se depreciază leul în raport cu moneda euro

0
Isarescu-360x206_3f358.jpg

Isarescu-360x206_3f358.jpg

Românii au început să simtă adevăratele efecte ale guvernelor care a instituit ”veselia fiscală” pe bază de împrumut.

Ne dorim să trăim mai bine, să avem venituri mai bune, măcar pentru un trai decent. Problemele apar atunci când guvernarea ia de la toți, doar pentru a le face viața mai frumoasă doar unora. Așa s-a întâmplat cu sectorul bugetar, chiar dacă nu toți cei din acest sector au beneficiat de majorări salariale.

Cum societatea nu producea suficient pentru acoperirea acestor majorări, banii au fost luați afectând alte segmente extrem de importante pentru dezvoltare. Spre exemplu, primăriile. Având libertatea să-și voteze singure salariile în Consiliile Locale, acestea le-au dus la limita maximă. Așa se face că pe final de an multe nu mai au bani nici măcar pentru salariile de final de an, ca să nu mai vorbim despre fondurile destinate investițiilor sau măcar pentru lucrările curente de întreținere.

Problema este însă mult mai gravă și se reflectă acum în traiul tuturor românilor. Prăbușirea leului în fața monedei euro nu îi afectează doar pe cei care au credite în moneda europeană, avnd repercursiuni imediate asupra prețurilor tuturor produselor și serviciilor.

Miercuri, euro a crescut pe piaţa interbancară şi a depăşit nivelul de 4,8 lei, stabilind astfel un nou nivel record. Băncile comerciale vindeau euro, miercuri seara, şi cu peste 4,9 lei.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a spus, joi, că discuţiile despre deprecierea cursului de schimb nu-şi au rostul, având în vedere că 80% din deficitul extern este generat de deficitul bugetar. El a îndeamnat la calm şi a spus că sunt resurse în piaţă pentru finanţarea deficitului. În cazul în care Isărescu nu ieșea public să calmeze spiritele, asigurând că sunt soluții, atunci deprecierea s-ar fi accentuat. 

”Corecţia deficitului extern trebuie făcută, în principal, printr-o corecţie a deficitului public. Corectarea nu se va putea face doar din deprecierea cursului de schimb”, a spus Isărescu.

“Creşterea cursului nu face decât să facă mai dificilă finanţarea deficitului bugetar”, a spus Isărescu.

Guvernatorul consideră că deficitul bugetar de 4,4% din Produsul Intern Brut (PIB), anunţat în proiectul de rectificare bugetară, drept principalul generator al deficitului de cont curent, context în care deprecierea leului nu ar ajuta la corectarea dezechilibrului extern, ci dimpotrivă.

“Dacă cifra este 4,4, terminăm discuţia cu cursul de schimb. Ce rost are, când 80% din deficitul extern vine din deficitul fiscal? O să apară discuţii că ajutăm guvernul. Lucrăm cu orice guvern pe care îl dă ţara”, a spus Isărescu. 

Isarescu-360x206_a4817.jpg

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău