Nu sunt vremuri tocmai bune pentru buzunarele românilor. Cauzele sunt diferite, însă cele mai mute dintre ele își au originile în politicile fiscale aplicate în scopuri electorale, nu pe baze economice reale.
Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, miercuri, un curs de referinţă de 4,7354 lei/euro, în creştere uşoară faţă de valoarea atinsă marţi. Lira sterlină a urcat la cel mai mare nivel din iunie până în prezent.
Prețul electricității pe piața spot, la un nou maxim istoric, record absolut: 750 lei/MWh. Precedentul record al mediei zilnice a fost înregistrat pe 3 septembrie, de 505,77 lei/MWh.
Cauza acestei majorări este defecțiunea de la Reactorul1 al Centralei Nucleare de la Cernavodă, pe care autoritățile l-au închis, încercând să rezolve avaria, însă nu au comunicat o estimare a duratei intervenției.
Miercuri dimineața, Unitatea 1 de la Cernavodă a fost “oprită controlat” în urma unei avarii înregistrate în noaptea precedentă. Interesant este că, în comunicatul transmis pe BVB, SN Nuclearelectrica SA susține că este vorba de “lucrări de remediere la un parametru de proces”, în timp ce pe site-ul Transelectrica, la categoria opriri accidentale, nu programate, cauza opririi este prezentată ca fiind “scurgeri de apa grea din sistemul primar de răcire reactor”.
Conform profit.ro, comparativ cu prețul mediu de 122 de euro/MWh din România, pe piețele vecine prețurile sunt de cel puțin două ori mai mici. În Ungaria, prețul mediu al unui MWh cu livrare în ziua de joi era tranzacționat la 53,4 euro, în Serbia, la 59,23 euro, iar în Slovacia și Cehia, la 46,65 euro.
Revenim cu detalii despre impactul asupra buzunarelor românilor, evoluțiile prezentate anterior fiind din categoria celor cu efecte imediate.