camin_studentesc_2140c.jpg
Mai este o lună până la începererea anului universitar, iar în căminele studențești din toată țara este forfotă mare. Fie că sunt din rândul bobocilor, fie deja cu „vechime“, mii de studenți, ajutați de familie, au început să se gospodărească, să-și zugrăvească și echipeze camerele. Însă numărul acestora nu acoperă toate cererile.

Datorită subvenției de la stat, un loc în cămin costă între 100 și 450 de lei. Ceilalți vor sta cu chirie, dar vor plăti cel puțin 200 de euro lunar.
5.000 de studenţi ai Universității de Vest din Timişoara au depus cereri pentru a sta în cămin. Însă anul acesta sunt disponibile doar 3.000 de locuri, scrie www.stirileprotv.ro

Universitatea Politehnica din Timişoara, în schimb, are disponibile peste 6.000 de locuri de cazare, care se ocupă în proporţie de 70-80%. Restul pot fi repartizate altor universităţi.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Cei care nu prind un loc în căminele de stat, unde plătesc între 100 şi 300 de lei lunar, merg la cele private sau îşi închiriază o locuinţă, dar îi costă mai mult. Într-un cămin privat se plătesc 150-200 de euro pe lună, iar închirierea unei garsoniere e şi mai mult.

În lunie, august şi septembrie, preţul unei chirii creşte cu 20-30 la sută. În complexul studenţesc din Timişoara, o garsonieră se închiriază cu 220 de euro, iar un apartament cu două camere ajunge chiar şi la 300 de euro.

La Iaşi, în cele 4 universităţi sunt peste 17.000 de locuri de cazare.
O cameră cu baie proprie costă 250 de lei pe lună. Iar una cu baia la comun, aproximativ 150 de lei. Dar tot nu sunt locuri de ajuns, aşa că studenţii care nu au avut noroc stau cu chirie, mai scrie sursa citată.

Dar afacerile de sezon, cele mai multe și profitabile, sunt în București, acolo unde avem și cele mai multe universități. Ca în fiecare an, locurile din Regie sunt insuficiente pentru studenți, prioritate având cei din anii mai mari sau/și studenții bursieri. Restul…se descurcă pe unde și cum pot.

Statul în gazdă sau închirierea unui apartament sunt variantele pentru care părinții trebuie să scoată din buzunare câteva sute de euro/lunar. Dacă pentru prima variantă, pentru o cameră, un student plătește cam 100 euro/lunar, plus parte din costurile întreținerii, în cazul unei garsonieri sau apartament, chiria începe de la 200 de euro, plus acoperirea integrală a întreținerii.

Foto cu caracter ilustrativ

camin_studentesc_42a90.jpg

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
redactor
Mai multe despre autor și articolele sale
Liliana Maxim Minculescu, jurnalist „de modă veche“, și-a început activitatea în 2004, lucrând simultan în presa scrisă și TV.
A lucrat la Telegraful de Prahova și Alpha TV, a făcut parte și din echipa cotidianului Adevărul pentru ca, ulterior, să se axeze pe jurnalismul de televiziune, la Valea Prahovei TV și Ploiești TV. A scris, totodată, și pentru site-ul: promovamprahova.ro.
Pentru activitatea în presa locală și regională a fost nominalizata mai multor concursuri, gale, dar și premiată în anul 2014, în cadrul Galei MediaFEM, iar în 2018 la Gala Comunității Prahovene.
A ales Observatorulph.ro pentru că îi place să țină pasul cu vremurile, iar prezentul și viitorul jurnalistic sunt aici, în presa online.
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg