camin_studentesc_2140c.jpg
Mai este o lună până la începererea anului universitar, iar în căminele studențești din toată țara este forfotă mare. Fie că sunt din rândul bobocilor, fie deja cu „vechime“, mii de studenți, ajutați de familie, au început să se gospodărească, să-și zugrăvească și echipeze camerele. Însă numărul acestora nu acoperă toate cererile.

Datorită subvenției de la stat, un loc în cămin costă între 100 și 450 de lei. Ceilalți vor sta cu chirie, dar vor plăti cel puțin 200 de euro lunar.
5.000 de studenţi ai Universității de Vest din Timişoara au depus cereri pentru a sta în cămin. Însă anul acesta sunt disponibile doar 3.000 de locuri, scrie www.stirileprotv.ro

Universitatea Politehnica din Timişoara, în schimb, are disponibile peste 6.000 de locuri de cazare, care se ocupă în proporţie de 70-80%. Restul pot fi repartizate altor universităţi.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Cei care nu prind un loc în căminele de stat, unde plătesc între 100 şi 300 de lei lunar, merg la cele private sau îşi închiriază o locuinţă, dar îi costă mai mult. Într-un cămin privat se plătesc 150-200 de euro pe lună, iar închirierea unei garsoniere e şi mai mult.

În lunie, august şi septembrie, preţul unei chirii creşte cu 20-30 la sută. În complexul studenţesc din Timişoara, o garsonieră se închiriază cu 220 de euro, iar un apartament cu două camere ajunge chiar şi la 300 de euro.

La Iaşi, în cele 4 universităţi sunt peste 17.000 de locuri de cazare.
O cameră cu baie proprie costă 250 de lei pe lună. Iar una cu baia la comun, aproximativ 150 de lei. Dar tot nu sunt locuri de ajuns, aşa că studenţii care nu au avut noroc stau cu chirie, mai scrie sursa citată.

Dar afacerile de sezon, cele mai multe și profitabile, sunt în București, acolo unde avem și cele mai multe universități. Ca în fiecare an, locurile din Regie sunt insuficiente pentru studenți, prioritate având cei din anii mai mari sau/și studenții bursieri. Restul…se descurcă pe unde și cum pot.

Statul în gazdă sau închirierea unui apartament sunt variantele pentru care părinții trebuie să scoată din buzunare câteva sute de euro/lunar. Dacă pentru prima variantă, pentru o cameră, un student plătește cam 100 euro/lunar, plus parte din costurile întreținerii, în cazul unei garsonieri sau apartament, chiria începe de la 200 de euro, plus acoperirea integrală a întreținerii.

Foto cu caracter ilustrativ

camin_studentesc_42a90.jpg

image fea75
Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
Liliana Maxim Minculescu
redactor
Mai multe despre autor și articolele sale

banner sos deces ultim 300 copyright.jpg

harold.jpg