ciech_77189000_72dab.jpg

Conducerea companiei Ciech România, deţinătoarea singurei uzine de sodă din ţară, anunţă că, începând cu luna septembrie, va opri producţia în unitatea din Vâlcea, sute de angajaţi fiind în pericol să fie disponibilizaţi.

Principalul motiv este majorarea preţului aburului industrial de către furnizorul CET Govora, societate aflată în insolvenţă.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Comunicatul companiei (sursa: incont.stirileprotv.ro)

"Până când compania va identifica o soluţie pentru aprovizionarea cu abur pe termen lung la nivelurile tehnice, în cantităţile şi la costurile corespunzătoare, Ciech Soda România este nevoită să demareze procesul de oprire a producţiei - instalaţiile vor fi oprite treptat începând cu 18 septembrie a.c., iar în perioada următoare vor fi păstrate în stare de conservare, pentru a evita o oprire ireversibilă. (...) Aburul industrial este o materie primă necesară pentru producerea sodei, iar preţul acestuia este o parte semnificativă a cheltuielilor de exploatare ale uzinei. Aburul insuficient sau prea scump afectează profund capacitatea companiei fie de a produce cantităţile care să permită acoperirea costurilor, fie majorează costurile la niveluri care nu sunt sustenabile economic. Acesta este motivul pentru care, deşi era o afacere solidă, Ciech Sodă România a fost afectată de problemele înregistrate de unicul său furnizor de abur, CET Govora. (...) În primul trimestru al anului 2019, factura lunară pentru aburul furnizat de CET s-a majorat cu 55% faţă de facturile din 2018 (în parte şi din cauza certificatelor CO2). La 1 aprilie, Ciech Sodă România şi CET au semnat o nouă înţelegere referitoare la noul preţ al aburului, care ar fi trebuit să fie valabil până la 31 decembrie 2020.

CET, care deja furniza cu 20% mai puţin abur decât era necesar pentru a acoperi nevoile de producţie ale Ciech Sodă România, a denunţat unilateral contractul semnat în acest an, anunţând o nouă majorare de preţ, cu 80% mai mare, deşi preţul existent este cel mai mare dintre nivelurile înregistrate la unităţile de producţie ale Ciech din Polonia şi Germania. În pofida faptului că discuţiile cu CET au început imediat şi în ciuda atitudinii deschise a reprezentanţilor grupului polonez din industria chimică, pretenţiile legate de preţul ridicat s-au menţinut. Acceptarea noului preţ de către Ciech Sodă România ar avea drept rezultat o permanentă lipsă de profitabilitate a producţiei şi pierderi financiare constante pentru uzină, motiv pentru care Ciech Soda România a fost nevoită să anunţe întreruperea producţiei începând cu 18 septembrie 2019.

Din nefericire, în cazul unei suspendări pe termen lung a producţiei, vor fi afectaţi 500 dintre cei 600 de angajaţi. Circa 100 vor rămâne în cadrul uzinei pentru mentenanţă. Altor peste 100 li se vor oferi locuri de muncă în cadrul structurii Grupului Ciech, prin relocare către fabricile din Polonia şi Germania. Iar celorlalţi li se va da o ofertă de plecări voluntare, având asigurat un pachet compensatoriu cuprinzător. Suplimentar, ei vor putea cere sprijin companiei pentru găsirea de noi joburi, datorită unui program special de plasare a forţei de muncă (consiliere în carieră, dezvoltarea competenţelor / recalificare profesională, asistenţă în găsirea de oferte de muncă)

Rezidential 9 Mai
Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
Observatorul Prahovean
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg