WhatsApp_Image_2019-06-04_at_11.00.36_34b69.jpegLocuințele distruse de inundațiile din ultimele zile deschid un capitol care pare a fi uitat atât de către autorități, cât și de către proprietari. Este vorba despre asigurările obligatorii ale locuințelor împotriva dezastrelor naturale. Deși sunt bune, ele au fost încheiate de mai puțin de 20% dintre proprietari.

Dintre persoanele ale căror case au fost avariate de către inundații în Prahova, numărul celor care au încheiată o asigurare obligatorie a locuințelor împotriva dezastrelor poate fi numărat pe degete.

Mulți au mers pe principiul că „mie nu mi se întâmplă“, alții n-au avut niciun fel de autorizație de construcție pentru ridicarea imobilului, în timp ce alții au profitat că nerespectarea obligativității încheierii acestei polițe nu este sancționată de către autorități.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

În plus, pentru acordarea ajutoarelor în regim de urgență, cei afectați de astfel de dezastre nu sunt condiționați de asigurarea obligatorie.
Deși o poliță costă 10 sau 20 de Euro, în funcție de materialele din care sunt realizate imobilele, doar 17,5% dintre români au scos acești bani din buzunar pentru a fi despăgubiți de firmele de profil în caz de inundații, cutremure și alunecări de teren, potrivit datelor statistice.

Pentru a întări obligativitatea încheierii acestei asigurări, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a redactat o propunere de modificare a Legii privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, potrivit căreia proprietarul unui imobil va avea obligativitatea de a prezenta contractul de asigurare obligatorie a casei sale, dacă va dori să-şi înregistreze sau să-şi modifice înregistrarea proprietăţii în Cartea Funciară, potrivit www.romanialibera.ro

Cât despre autoritățile prahovene, atât prefectul județului, Mădălina Lupea, cât și vicepremierul Grațiela Gavrilescu s-au limitat la a confirma utilitatea acestor asigurări, evitând detalierea subiectului. Au precizat că familiile afectate vor primi ajutoare guvernamentale indiferent dacă au avut sau nu încheiate aceste polițe.

Foto: imagini din Lapoș, în urma viiturii din 31 mai

WhatsApp_Image_2019-06-04_at_11.00.32_1_453e8.jpeg

WhatsApp_Image_2019-06-04_at_11.00.36_9d045.jpeg

image fea75
Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
Liliana Maxim Minculescu
redactor
Mai multe despre autor și articolele sale

banner sos deces ultim 300 copyright.jpg

harold.jpg