De ce s-au scumpit cartofii. Explicația specialiștilor

0
744768-1533211682-vom-avea-cartofi-mai-putin-si-mai-scumpi-din-toamna_679c7.jpg

744768-1533211682-vom-avea-cartofi-mai-putin-si-mai-scumpi-din-toamna_679c7.jpg

În România, cantităţi mari de cartofi se cultivă în zona Covasna, Harghita, Braşov şi sudul Sibiului.

Potrivit ing. Kozma Béla de la Direcţia pentru Agricultură a judeţului Covasna, preţul cartofilor depinde în mare parte de producţia realizată în câteva ţări din Europa care cultivă pe suprafeţe foarte mari această legumă, dar şi de producţia realizată în România, la nivelul întregii ţări, nu doar în regiunile tradiţionale.

„Preţul la cartofi nu depinde numai de producţia realizată în regiunile tradiţionale, ci de producţia realizată în celelalte ţări europene: Germania, Franţa, Olanda, Polonia. Şi acolo au fost anul trecut probleme cu seceta, nu s-au scos producţiile scontate şi aşa s-au scumpit. În Covasna anul trecut a fost o producţie medie, dar şi sămânţa de cartofi a fost puţină, scumpă şi adusă din import. Deocamdată finanţarea pentru producţia de cartofi pe un hectar este mai scumpă decât anii trecuţi”, a spus ing. Kozma Béla.

El a precizat că în Covasna, la producătorii autorizaţi preţul este între 1,30 – 1,50 de lei pe kilogram, în funcţie de sortiment, dar de aici şi până ajunge în magazine preţul creşte, de obicei, mai ales în această perioadă în care nu prea mai sunt cartofi din producţia de anul trecut.

Citește continuarea pe zf.ro

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

CLICK PENTRU A COMENTA

Comentariul tău
Numele tău