fbpx

WhatsApp Image 2019-03-23 at 18.39.59.jpeg

De la 1 mai, sistemul de termoficare al Ploieștiului rămâne ”în aer”, odată cu expirarea contractului încheiat acum 15 ani între primărie și Veolia. Până acum primarul Adrian Dobre nu a comunicat oficial o soluție pentru ca serviciul de furnizare și distribuție a energiei termice să funcționeze la parametrii optimi și după 1 mai. În timp ce edilul Ploieștiului susține că tariful la gigacalorie trebuie să rămână înghețat la aceeași valoare ca în 2011, ANRE aruncă ”bomba”: prețul gazelor necesare pentru producția de apă caldă și căldură va fi calculat după un algoritm nou, care presupune o scumpire semnificativă a gigacaloriei.

De doi ani, între reprezentanții Veolia și conducerea Primăriei Ploiești se poartă un dialog al surzilor, edilul Adrian Dobre refuzând constant să aplice ordinul ANRE privind actualizarea tarifului la gigacalorie, care a rămas neschimbat din 2011.

Așa s-a ajuns în situația ca la 1 mai, odată cu expirarea contractului de concesiune, Ploieștiul să rămână fără cadrul legal de livrare către populație a apei calde și căldurii. Un ordin recent al ANRE complică și mai mult lucrurile, tariful la gigacalorie explodând odată cu creșterea prețului la gazele naturale necesare producției energiei termice. Iată despre ce este vorba.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

ANRE, autoritatea care reglementează prețul energiei pe piața din România, a decis în data de 20.03.2019 că orice operator care furnizează energie trebuie să achiziționeze gaz potrivit unui nou algoritm. Cel mai probabil această decizie va duce la o creștere a prețului gazului achiziționat de pe piață, ceea ce va conduce, evident, la o mărire a prețului Gcal la consumatorul final.

În acest context, tariful propus de Veolia pentru continuarea furnizării serviciului, de 340 lei/Gcal +TVA, devine mai mic decât cel de producție pe care îl va suporta populația, dacă Primăria Ploiești preia acest serviciu. Mai ales după ce, ieri, majoritatea PSD-ALDE i-a dat șah-mat edilului prin preluarea de către autoritățile locale a CET-ului Brazi de la Consiliul Județean Prahova (detalii AICI).

Rămâne de văzut cum se vor finaliza negocierile pentru continuarea livrării energiei termice locuitorilor din Ploiești în contextul noului ordin al ANRE, care va produce o scumpire în lanț a gigacaloriei. Mai ales că ploieștenii de la bloc nu primesc în prezent niciun leu subvenție pentru energia termică, fiind singurul oraș din țară unde se întâmplă acest lucru. 

FOTO Document Decizia ANRE prin care gazele folosite la producția de energie termică se vor scumpi semnificativ

WhatsApp Image 2019-03-23 at 18.39.59.jpeg

WhatsApp Image 2019-03-23 at 18.39.59 (1).jpeg

Informeaza-te inainte de a cumpara o casa

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

Comentează cu profilul tău de Facebook


sc_vasile1_83d7d.jpg
banner sos deces ultim 300 copyright.jpg
harold.jpg