fbpx

img.jpg

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, vineri, un curs de referinţă de 4,7648 lei, aceasta fiind a 11-a oară, în luna ianuarie, cînd euro atinge un nou nivel record (negativ).

Vineri, euro a continuat să crească şi a ajuns la 4,7648 lei.

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, a crescut de la 4,1883 lei la 4,2034 lei. Acesta este cel mai mare nivel din 21 aprilie 2017, când a fost 4,2456 lei. 

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Cursul francului elveţian a urcat de la 4,1946 lei la 4,2213 lei. Acesta este cel mai mare nivel din 22 iunie 2017, când a fost 4,2240 lei.

Pe fondul presiunii din piața, care afectează plătitorii de rate în euro, vestea cea mai neplăcută este aceea a valului de scumpiri care urmează.

Guvernanții sunt acuzați că au luat măsuri economice care au bulversat piețele financiare, iar acestea au reacționat șubrezind moneda națională. La rândul lor, cei din PSD nu au ezitat să acuze BNR că ar apăra interesele corporațiilor, în special ale băncilor, în detrimentul intereselor românilor.

În momentul de față, PSD le cere celor din BNR să intervină în piață în favoarea leului:  „În 2016, Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, spunea că "BNR apără moneda naţională, asigură stabilitatea preţurilor  şi pe cei peste 3-4 milioane de români care au credite la bănci". Astăzi, BNR dispune de rezerve de peste 36,8 miliarde, adică mai mult decât dublu banilor cash care se mişcă în România.

Are deci suficiente resurse să apere moneda naţională. Alături de milioanele de români care au de plătit rate la bănci, solicităm BNR să îşi facă datoria! Solicităm BNR să-şi facă datoria şi să apere moneda naţională şi ratele românilor aşa cum spunea că face în 2011”, precizează PSD.

„Cursul valutar nu poate şi nici nu trebuie să fie stabilit prin hotărâre de Guvern. Nu ar mai fi o piaţă liberă. Singura instituţie abilitată să administreze „controlat” cursul leu-euro este Banca Naţională, care dispune în prezent de rezerve de 36,8 miliarde euro, ce îi permit să ţină sub control variaţiile de curs”, se spune în comunicatul PSD.

Reacția BNR, prin Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu: 

„Pentru că sunt foarte mulți pe aceste piețe, iar investitorii au cumpărate titluri de stat de miliarde de lei și zgomotul de pe piața noastră le-a produs îngrijorare. N-aș spune că s-a pierdut încrederea în economia românească, dar aș spune că s-a șubrezit. Am văzut o explozie foarte mare, în noaptea de marți spre miercuri, care a dus cursul la 4,78. Nu atacurile speculative sunt importante, important este că pe piețele internaționale, în noaptea de marți spre miercuri s-a produs această creștere bruscă și mare. Aceasta nu avea cum să nu se reflecte pe piața noastră”

surse declarații: BNR, news.ro, digi 24

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

Comentează cu profilul tău de Facebook


970.jpg