fbpx

subventie-caldura.jpg

Aflat în dezbatere publică, proiectul majorării cu 50 de lei a tarifului la gigacalorie la Ploiești a aprins spiritele, mai ales în politica locală. Chiar dacă va fi adoptat, prețul de producție va fi mai mic decât cel practicat în majoritatea municipiilor din țară, potrivit celui mai recent raport al ANRE.

Potrivit proiectului  tariful pentru producția, transportul și distribuția energiei termice (apă caldă și căldură) ar trebui să devină de 237 de lei, fără tva/gcal, față de 186 de lei/gcal, cât este în prezent. Populația nu ar trebui să fie afectată direct de această decizie, dacă primăria ar majora subvenția, așa cum s-a procedat de fiecare dată, dar asta este o altă discuție.

Citește și Primăria Ploiești, obligată să majoreze tariful la gigacalorie. FOTO DOCUMENT ANRE

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

În cazul în care proiectul respectiv va fi votat de consilierii locali, Ploieștiul ar rămâne în continuare pe primele locuri în topul municipiilor cu cel mai mic tarif la energie termică. O dovedește ultimul raport al Autorității Naționale de Reglementare a Energiei publicat pe site-ul instituției (documentul poate fi descrcat integral AICI).

Iată câteva exemple. La Bacău, prețul local de furnizare a agentului termic ajunge la  375 de lei, la Iași tariful este de 323 de lei, la Buzău variază între 304 și 439 de lei, la Vaslui este 560 lei, la Constanța 427 de lei, la Pitești 414 lei, la Brașov 539 de lei și lista poate continua.

Așadar, chiar și după majorarea tarifului, la Ploiești energia termică va fi printre cele mai mici din țară, în condițiile în prețul a rămas neschimbat încă din anul 2011. Asta chiar dacă, potrivit contractului de concesiune, respectiv avizului ANRE, Consiliul Local Ploiești era obligat să actualizeze tariful luând în considerare numai costurile de producție, materia primă ”suferind” majorări considerabile în ultimii opt ani.

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

Comentează cu profilul tău de Facebook


970.jpg