fbpx

veolia.jpg

Proiectul privind majorarea tarifului la gigacalorie la Ploiești a stârnit numeroase discuții și a generat o dezbatere publică la care asistența a fost, din păcate, mai mult decât modestă. Cum s-a ajuns în această situație?

Luna trecută, un grup de consilieri PSD propunea majorarea tarifului la gigacalorie. Potrivit proiectului, postat pe ploiesti.ro, noul tarif la apă caldă și căldură ar trebui să fie de 237 de lei, fără tva/gcal, față de 186 de lei/gcal, cât este în prezent. Proiectul respectiv a primit aviz favorabil și din partea comisiei de utilități a Consiliului Local Ploiești. Primarul Adrian Dobre s-a opus acestei inițiative, invocând protecția socială și a criticat operatorul în dezbaterea publică organizată pentru că a solicitat majorarea tarifului cu 50 de lei.

Dincolo de războiul politic, dintre majoritatea PSD-ALDE din Consiliul Local Ploiești și primarul PNL, stau documentele. Este vorba de contractul de concesiune semnat acum 15 ani și un aviz al ANRE eliberat acum două luni.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Astfel, potrivit contractului de concesiune dintre Primăria Ploiești și fosta Dalkia, în prezent Veolia Energie Prahova, tarifele trebuiau actualizate încă din anul 2011, ca urmare a creșterii  costurilor de producție. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, reprezentanții Veolia au susținut în numeroase ședințe ale Consiliului Local Ploiești că activitatea financiară a companiei are de suferit. Până în acest sezon nu s-a pus niciodată problema sistării furnizării agentului termic către populație sau instituții publice chiar dacă operatorul ”merge” în pierdere.

Mai mult, potrivit raportărilor oficiale, gradul de continuitate în furnizarea energiei termice a ajuns în sezonul 2016-2017 la 99,7%, iar în perioada 2004-2017 nu a existat nicio problemă de natură tehnică care să afecteze siguranța în exploatare a echipamentelor. În plus, operatorul și-a asumat investiții de 25 milioane de euro până la încheierea contractului, dar la finalul anului 2016 acestea se ridicau deja la peste 32 de milioane de euro. În urma procesului de modernizare a sistemului de distribuție a energiei termice, volumul pierderilor pe rețea a scăzut de 7 ori. Deși primăria a comandat un audit pentru verificarea acestor cifre, până acum nu se cunoaște rezultatul expertizei.

Revenind la majorarea tarifului, trebuie menționat faptul că Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a emis pe 1 noiembrie 2018 avizul nr 57 privind ajustarea prețului pentru energia termică destinată SACET al Municipiului Ploiești livrată de societatea Veolia Energie Prahova SRL. Potrivit documentului, pe care îl publicăm la finalul textului, ANRE a avizat prețul de 237,35 lei/gcal, fără TVA, același din proiectul aflat în dezbatere publică.

În ceea ce privește pierderile suferite de operator ca urmare a ”înghețării” tarifului actual încă din anul 2011, ANRE susține că acestea sunt în responsabilitatea părților implicate, respectiv Consiliul Județean Prahova, Consiliului local Ploiești și Veolia Energie Prahova.

Documentul prin care ANRE a avizat noul preț la gigacalorie din Ploiești

WhatsApp Image 2019-01-15 at 09.08.44 (3).jpeg

WhatsApp Image 2019-01-15 at 09.08.44 (2).jpeg

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

Comentează cu profilul tău de Facebook


970.jpg