fbpx

646x404 (3).jpg

Periodic, cifrele date publicității de Institutul Național de Statististică arată unde ne situăm cu exactitate din punct de vedere economic.

Datele vin în paralel cu ceea ce susțin guvernanții, care prezintă situația sub forma înfloritoare. Cum omnul de rând nu este fmiliarizar cu indicatorii economici, cu semnificația lor, dar mai ales cu urmările pe care le vor avea, de cele mai multe ori oamenii constată simplu: ”e bine” sau ”e rău”.

Puțini sunt cei care se opresc asupra semnificației și mai puțini fiind cei care oferă explicații, care dau sens cifrelor. Când omul vede în portofel mai mulți bănuți, invariabil se bucură. Este ca în cazul contractării unui credit. Ziua în care a luat banii a fost cea mai frumoasă. Și-a cumpărat ce și-a dorit, a mai chemat și câțiva priteni să ude momentul și s-a simțit un mic faraon. Dar ziua a trecut și au curs scadențele. Acele zile când nu știa pe unde să mai scoată cămașa, de unde să mai susțină domnia de o zi.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Cam așa și cu economia de astăzi. Este raportată creștere economică, fiind chiar una reală. Este firească nu pe stimularea și mărirea capacităților de producție, ci pe consumul în creștere, consecință firească a majorării unor venituri. Așadar, avem cifre pe plus, dar ce înseamnă cu adevărat. 

Să luăm un exemplu simplu, pe înțelesul tuturor: câștigai 100 de lei, dar cheltuiai 150. Suplimentai la negru sau din creditare și era greu. Acum câștigi mai mult, să spunem 120 de lei, dar de cheltuit tot 150. Aparent este mai bine, dar insuficient. Necazul te ajunge din urmă, pentru că vin scadențele creditărilor. Dacă vrei să prezinți situația ”în roz”, atunci spui că se trăiește mai bine, ceea ce este adevărat, doar dacă te raportezi la cuantumul câștigului și faci abstracție de necesitățile reale. 

Cifrele INS:

”În primele 11 luni din 2017, deficitul comercial a fost de 11,35 miliarde euro. După primele zece luni ale anului 2018, deficitul comercial crescuse cu 15,84%, la 11,85 miliarde de euro.

În primele 11 luni din 2018, importurile au fost 76,546 miliarde euro, cu 10,1% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Totodată, exporturile au fost de 63,133 miliarde euro, un avans de 8,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017.

Astfel, deficitul comercial a ajuns la 13,4 miliarde euro după primele 11 luni din 2018, cu 18,2% peste cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2017.

În noiembrie 2018, exporturile au însumat 5,943 miliarde euro, iar importurile au însumat 7,51 miliarde euro, rezultând un deficit de 1,567 miliarde euro. Faţă de luna noiembrie 2017, exporturile din luna noiembrie 2018 au crescut cu 2,7%, iar importurile au crescut cu 8,7%.

În perioada ianuarie-noiembrie 2018, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (47,5% la export şi 38% la import) şi alte produse manufacturate (32,2% la export şi respectiv 30,7% la import).

Valoarea schimburilor intra-UE28 de bunuri în perioada ianuarie-noiembrie 2018 a fost de fost de 48,57 miliarde euro la expedieri şi de 57,23 miliarde euro la introduceri, reprezentând 76,9% din total exporturi şi 74,8% din total importuri.

În 2017, exporturile României au urcat cu 9,1%, iar importurile au avansat cu 12,3%. Deficitul comercial a crescut cu 30% faţă de 2016, la 12,96 miliarde euro.”

Iluzoria stare de mai bine a momentului va fi plătită scump în viitorul apropiat. Nici minciunile actualei guvernări, dar nici slugărnicia corporatistă a actualei opoziții nu sunt semne că România are șanse ca prea curând să își găsească echilibrul, să dea remne de revenire. Nu poți avea încredere într-unul de la PSD, care dă de pomană, doar ca să rămână pe tron și să-și salveze pielea, la fel cum nu poți avea încredere în sclaveții directivelor externe, cei care au dureri de mână atunci când trebuie să voteze legile care îi protejează pe români în fața lăcomiei băncilor sau retailerilor. 

De echilibru nu a auzit nimeni, de români au uitat toți. Poate sună a un amestec de patetism cu populism, dar cifrele și atitudinea nu mint niciodată, pentru că cei care ne conduc, dar și cei care ar vrea să ne conducă sunt la fel: vorbele sunt contrazise de cifre și fapte. 

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

Comentează cu profilul tău de Facebook


banner sos deces ultim 300 copyright.jpg
harold.jpg
970.jpg