bani.jpg

Anunțată cu mare pompă, chiar și în condiții de austeritate, măsura majorării salariului minim pe economie nu mai este ceea ce s-a propus.

Astfel, pentru angajații cu cel puţin cincisprezece ani vechime, această majorare nu va mai exista. Asta după ce atât sindicatele, cât şi organizaţiile patronale au avertizat că există riscul ca angajaţii vechi să fie înlocuiţi cu oameni tineri.

De anul viitor, salariul minim brut ar urma să crească cu aproape 200 de lei. O majorare mai mare vor primi, însă, cei cu studii superioare.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Guvernul a anunţat iniţial că vrea să majoreze salariul minim brut la 2080 de lei sau 1263 de lei net. Pentru cei cu studii superioare, salariul minim ar urma să fie mai mare, de 2.350 de lei, adică un venit net de 1.413 lei. Tot atât ar fi urmat să primească şi angajaţii cu cel puţin 15 ani vechime. 

Ce se întâmplă în realitate? Măsurile populiste, fără acoperire, sunt aruncate ca teme cu potențial beneficiu electoral. Nu sunt însă suficient studiate, nu se fac verificări ale impactului și astfel apar discuții.

Când își dau seama că presiunea este prea mare, guvernanții dau înapoi, fiind penibili, fie prin demonstrația de lipsă de profesionalism, fie prin lejeritatea cu care mint pe teme importante, sensibile.

În cazul de față, adevărul este că patronatele au exercitat presiuni fantastice, în special cei din multinaționale. Majorarea salariului minim pentru categoriile menționate este oricând un beneficiu social, dar care implică anumite costuri, care riscă să creeze dezechilibre majore în economie.

Atunci când anunți o astfel de măsură, lăudându-te cu ce faci pentru benefeciarii direcți, în prealabil trebuie să te consulți cu cei implicați direct în economia reală. Nu s-a întâmplat, oamenii și-au făcut speranțe, iar acum guvernarea a mai dat o probă a lipsei de profesionalism. 

Viorica Dăncilă: „Pe salariul minim diferenţiat, singurul lucru pe care îl luăm în calcul sunt studiile. Nu ne vom referi la vechime.”

bani.jpg


Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.

Viața Prahovei
  • Miercuri, 12 Decembrie 2018
  • De Roxana Tănase

13 ambulanțe noi vor sosi în Prahova

Serviciul de Ambulanță Județean Prahova a primit o veste bună la sfârșit de an. Săptămâna aceasta vor fi repartizate în județ 13 ambulanțe noi, tip B, dintre care una cu tracțiune integrală. Vestea...