fbpx

WhatsApp_Image_2018-11-21_at_14.31.38_f86bd.jpeg

Marți, 13 noiembrie, a fost o zi neagră pentru cele 150 de angajate ale croitoriei Ottorose din Parcul Industrial Ploiești. Acestea au aflat atunci că fabrica se închide, însă că nu vor fi concediate pentru a putea beneficia de ajutorul de șomaj. ”Vreți să intru în faliment doar ca să luați voi șomajul?” le-a transmis, pe un ton ridicat, LYCOURGOU MICHALAKIS, patronul de origine greacă și cetățenie britanică. Legea prevede obligații clare pentru patronii care își dau afară salariații, dar cine să o aplice?!

Observatorulph.ro a publicat astăzi înregistrarea ședinței în care patronul britanic al croitoriei Ottorose anunță angajatele că închide fabrica (VIDEO AICI)

În timpul ședinței, conducerea le transmite angajatelor că nu vor fi disponibilizate, dar că le vor fi acordate zile de concediu plătit pentru a-și găsi un loc de muncă.

Pentru a le determina pe angajate să plece singure, prin demisie, conducerea a anunțat că nu va mai deconta transportul și nici nu va mai acorda tichete de masă, astăzi fiind afișat și anunțul oficial. 

În condițile în care cele mai multe sunt plătite cu salariul minim pe economie, asta înseamnă că dacă vor mai fi primite la lucru angajatele vor mai râmâne în buzunar doar cu câteva sute de lei.

IMG_20181127_101435.jpg

IMG_20181127_101456.jpg

Citește și Peste 150 de angajate ale unei croitorii din Parcul Industrial Ploiești, anunțate că vor fi date afară. ”Ne-au spus să ne dăm demisia, dar nu vrem să rămânem și fără șomaj!” FOTO

Pentru că multe angajate au vociferat și au cerut să fie trecute în șomaj, patronul  LYCOURGOU MICHALAKIS le-a spus că acest lucru nu se va întâmpla pentru că asta ar însemna să-și declare falimentul.

Ei bine, nu este adevărat!

Potrivit codului muncii, concedierea colectivă se poate face oricând, însă patronatul are obligații clare. O fabrică nu se poate închide peste noapte, mai ales una cu 150 de angajați. O astfel de măsură trebuie anunțată la ITM, AJOFM, procedura durând între 60 și 90 de zile, timp în care patronul este obligat să-și plătească salariații!

Articol 72 din Codul Muncii:

(1) In situatia in care, ulterior consultarilor cu sindicatul sau reprezentantii salariatilor, potrivit prevederilor art. 69 si 71, angajatorul decide aplicarea masurii de concediere colectiva, acesta are obligatia de a notifica in scris inspectoratul teritorial de munca si agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca, cu cel putin 30 de zile calendaristice anterioare datei emiterii deciziilor de concediere.
(2) Notificarea prevazuta la alin. (1) trebuie sa cuprinda toate informatiile relevante cu privire la intentia de concediere colectiva, prevazute la art. 69 alin. (2), precum si rezultatele consultarilor cu sindicatul sau reprezentantii salariatilor, prevazute la art. 69 alin. (1) si art. 71, in special motivele concedierilor, numarul total al salariatilor, numarul salariatilor afectati de concediere si data de la care sau perioada in care vor avea loc aceste concedieri.
(3) Angajatorul are obligatia sa comunice o copie a notificarii prevazute la alin. (1) sindicatului sau reprezentantilor salariatilor, la aceeasi data la care a comunicat-o inspectoratului teritorial de munca si agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca.
(4) Sindicatul sau reprezentantii salariatilor pot transmite eventuale puncte de vedere inspectoratului teritorial de munca.
(5) La solicitarea motivata a oricareia dintre parti, inspectoratul teritorial de munca, cu avizul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca, poate dispune reducerea perioadei prevazute la alin. (1), fara a aduce atingere drepturilor individuale cu privire la perioada de preaviz.
(6) Inspectoratul teritorial de munca are obligatia de a informa in termen de 3 zile lucratoare angajatorul si sindicatul sau reprezentantii salariatilor, dupa caz, asupra reducerii sau prelungirii perioadei prevazute la alin. (1), precum si cu privire la motivele care au stat la baza acestei decizii.

Drepturile salariaților:

In termen de 45 de zile calendaristice de la data concedierii, salariatul concediat prin concediere colectiva are dreptul de a fi reangajat cu prioritate pe postul reinfiintat in aceeasi activitate, fara examen, concurs sau perioada de proba. 
(2) In situatia in care in perioada prevazuta la alin. (1) se reiau aceleasi activitati, angajatorul va transmite salariatilor care au fost concediati de pe posturile a caror activitate este reluata in aceleasi conditii de competenta profesionala o comunicare scrisa, prin care sunt informati asupra reluarii activitatii. 
(3) Salariatii au la dispozitie un termen de maximum 5 zile calendaristice de la data comunicarii angajatorului, prevazuta la alin. (2), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la locul de munca oferit. 
(4) In situatia in care salariatii care au dreptul de a fi reangajati potrivit alin. (2) nu isi manifesta in scris consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3) sau refuza locul de munca oferit, angajatorul poate face noi incadrari pe locurile de munca ramase vacante. 

În timp ce angajetele solicită concedierea colectivă pentru a putea beneficia de ajutorul de șomaj, inspectorii ITM Prahova consideră că ”nu sunt probleme” (detalii AICI).

Decizia de a nu 

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

banner sos deces ultim 300 copyright.jpg
harold.jpg
970.jpg
Macheta-Paste_CONPET-970x250px_e5752.jpg