fbpx

fsdi_0.jpg

Pe lângă temele politice, strâns legate de cele juridice. România are acum o nouă problemă. Este de departe cea mai mare, prin efectele pe care le va produce, efecte care pot fi devastatoare pentru viitorul economic al țării, în general, și pentru situația financiară a fiecărui român, în particular. 

După 30 de ani de privatizări oneroase, apăruse în spațiul public ideea că ”nu prea mai e nimic de furat prin România”. Fals, complet fals! Și nu vorbim aici despre deturnarea fondurilor europene, ci despre ce a mai rămas din avuția țării. 

România mai are încă multe companii de stat, multe resurse naturale de exploatat. Nu ne-a fost distrus chiar totul, nu ne-a fost furat tot avutul național. La ceea ce ne-a rămas au venit cu măsuri de ”ochii lumii”, cum ar fi managementul străin. Fără a fi răurăcioși, nu cunoastem vreo rețetă de succes aplicată de acești ”specialiști”. În realitate au ajuns în fruntea companiilor, teoretic prin concurs, practic tot prin combinații politice. O altă rețetă eșuată.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Așadar, avem o sumă de business-uri naționale, toate cu potențial uriaș, toate de tocat mărunt. Din fiecare în parte continuă scurgerile către băieții deștepți, pe care niciodată nu-i vom vedea hăituți de cercetări. Este însă greu pentru ei să ciugulească puțin, când mult mai ușor o pot face dacă toate aceste afaceri naționale sunt reunit sub aceeași umbrelă: Fondului Suveran de Investiții.

Pe înțelesul tuturor, Fondul Suveran de Investiții este cel care adună banii din tot ce mai înseamnă afacere de stat, sumă pe care o gestionează apoi mult mai ușor. Banii vor fi luați de unde se produce și vor fi dirijați către găurile care sunt de două feluri: reale și aparente. Cele reale au nevoia firească de astupare, asta neînsemnând neapărat rentabilizare și investiții care vor genera profitabilitate. cele aparente sunt cele prin care se va scurge banul către cine trebuie. 

Artizanii Fondului Suveran de Incestiții, PSD-ALDE, mai corect spus Dragnea - Tăriceanu, vor avea în mână toată avuția națională. Inutil să încercăm, să detaliem, cum se traduce asta în măsură a puterii. 

Și tot pe înțelesul tuturor, exemple de genul FNI sunt ”pistol cu apă”, comparativ cu acest nou FSDI. Nici Vântu sau alți combinatori financiari nu visau ca România să aibă o asemnea ”oportunitate”. 

FSI apare în doi pași. Primul a fost deja făcut; adoptarea ordonanței care dă verde la înființare. Tocmai a fost adoptată în ziua precedentă. Urmează pasul doi, o Hotărâre de Guvern care detaliază și cum se face tehnic. Se va face, oricum.

Prima estimare reunea aproximativ 200 de firme de stat, adică vreo 45 de miliarde de lei (10 miliarde de euro). A existat apoi o formă a proiectului, cu 33 de companii de stat, care puteau să reunească un capital de 9 miliarde de lei sau, dacă vreți, vreo 2 miliarde de euro. Au apărut însă primele obiecții de la Eurostat, prin care se specifica faptul că nu pot fi incluse companii de stat cu pierderi declarate (exemplu Poșta Română), existând suspiciunea că banii de la cei profitabili se vor scurge în astfel de găuri, iar scopul este dezvoltarea prin investiții, nu prin cârpiri. Cert este că pentru a cunoaște exact câte și care vor fi companiile din FSDI, trebuie să așteptăm pasul doi al înființării, cel care va detalia toate aceste aspecte.

Eurostat-ul poate face doar recomandări. Este drept că s-a ținut cont de câteva dintre acestea, așa că lista companiilor care se reuneau în FSDI a scăzut cu 10, ajungându-se la 23. Desigur, se pot face investiții care să ducă la rentabilizare, dar acestea puteau fi făcute pe cale guvernamentală. Nu s-a întâmplat și nu se va întâmpla, pentru că tocmai asta s-a dorit: ”să existe vaci de muls”.

Menirea declarativă a noului Fond este ca banii strânși în aceeași pușculiță, de la toate companiile de stat, să fie folosiți în infrastructură, spitale, și alte ”atificii”. La capitolul artificii să menționăm că pot fi finanțate idei de afaceri, adică nimic care să garanteze profit. Dacă ideea nu este bună, iar banii au fost cheltuiți pe vreun delir de proiect nesustenabil? Efectul imediat va fi devalizarea Fondului. Adică, ai strâns tot profitul de la stat și l-ai risipit pe prostii. 

Cum experiența ne-a demonstrat că domnii politicieni rad tot ce prind în materie de ban public, nu avem nici cea mai mică îndoială că vor proceda la fel și cu FSI.

Am scris aceste rânduri nu ca pe rechizitoriul unui proces de intenție, ci ca pe o sumă de experiențe a filmelor pe care deja le-am văzut, în repetate rânduri, urmând ca acum să vedem ecranizarea tuturor telenovelelor tunulețelor economice, într-o mega-producție artistică, a celui mai mare tun din istoria economică a României. Dacă ar fi gestionat corect, FSI ar fi adevărata mină de diamante a României. Credeți că Dragnea și Tăriceanu sunt cei care să gireze corectitudinea utilizării, prin interpușii din fruntea FSI?... 

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

banner sos deces ultim 300 copyright.jpg
harold.jpg
salina_urbana_BUNA_desk_9833f.jpg
970.jpg