parc-blejoi.jpg

În ultimii ani, comunele din jurul Ploieștiului și-au dezvoltat infrastructura, fiind superioare din acest punct de vedere multor cartiere ale orașului unde străzile sunt pline de gropi și fără canalizare.

 

Astfel, locuitorii unor comune precum Blejoi, Păulești, Bucov sau Brazi se pot mândri că au aproape toate străzile asfaltate și acces la utilități, dar și parcuri sau terenuri de sport care dau clasă multor locații similare din Ploiești. Impozitele mai mici și terenurile disponibile în suprafețe de zeci de mii de metri pătrați, cu acces la apă, gaze și curent electric, i-au atras pe investitori, care au dezvoltat aici unități de producție, hypermarket-uri și mall-uri. Astfel, puțin știu că magazine precum Selgros, Decathlon, Leroy Merlin sau mall-ul Ploiești Shopping City au fost ridicate pe raza comunei Blejoi, iar Metro se află pe raza comunei Păulești. 

Bugetul acestor comune a crescut considerabil, iar asta le-a permis edililor să investească în infrastructură, atrăgând tot mai mulți ploieșteni dispuși să plătească până la 50 de euro/mp pentru terenuri de casă. Așa se face că populația comunelor limitrofe Ploieștiului a crescut, în medie, cu peste 20% în ultimii zece ani. ”Cei care și-au construit în ultimul deceniu  case la Blejoi sunt în general persoane tinere, active, angajați în companii mari sau antreprenori, care s-au săturat probabil de viața de la bloc. Pentru a le asigura locuitorilor noștri standarde de oraș, la impozite de comune, am construit o grădiniță cu program prelungit, o sală polivalentă de sport, mai multe parcuri și terenuri de sport”, susține primarul comunei Blejoi, Adrian Dumitru.

 

Anul acesta, comuna Blejoi are un buget de peste 25 de milioane de lei, din care 20 sunt destinate exclusiv investițiilor, cea mai importantă fiind introducerea canalizării.

La Brazi, comună îmbogățită de rafinăria Petrobrazi, se întâmplă același fenomen. Au fost introduse utilități pe toate străzile, au fost modernizate sediile instituțiilor publice, în special școli și grădinițe, astfel încât locuitorii se pot considera ”orășeni”. Singura problemă o reprezintă poluarea provenită de la rafinărie, care îi reține și ploieșteni să migreze către cea mai bogată comună din Prahova.

În topul comunelor care dau clasă Ploieștiului se numără și Cornu, însă aici vorbim de o situație specială. Fără a avea vreun parc industrial care să aducă la bugetul local fonduri necesare dezvoltării, Primăria Cornu a fost "norocoasa" beneficiară a unor fonduri uriașe de la București și a atras peste 11 milioane de euro din fonduri nerambursabile (pre și post aderare).

Detalii aici: Cum arată Cornu, comuna unde plouă cu bani de la guvern

 

 

Eveniment
  • Sâmbătă, 23 Septembrie 2017
  • De Mihai Popescu

Razie în oborul din Ploiești. VIDEO

În această dimineață, jandarmii au efectuat o razie în oborul din Ploiești, confiscând țigări de contrabandă. Comunicatul Jandarmeriei Prahova: Sâmbăta 23.09.2017, în jurul orei 09.20, un echipaj de...